Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z młodą kapustą jest propozycją na szybkie danie, mało pracochłonne.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4385
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1107
Polecam.
Odsłon: 630
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4385
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1107
Polecam.
Odsłon: 630
Składniki
Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku. Oddzieliłem z główki 8 dużych liści. Pozostałą kapustę rozkroiłem na ćwiartki i wykroiłem głąb. Kapustę pokroiłem w cienki paski. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem smalec, dodałem liść laurowy, goździk, kapustę i cebulę. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem pod przykryciem, aż kapusta zmiękła, od czasu do czasu mieszałem. Wysmarowałem tłuszczem odpowiednio dużą żaroodporną formę i wyłożyłem ją 4 dużymi liśćmi kapusty. Kapustę z patelni starannie wymieszałem z mięsem mielonym, przyprawiłem solą i pieprzem. Masę rozłożyłem na liściach kapusty i nakryłem pozostałymi liśćmi. Na wierzchu zapiekanki ułożyłem plasterki boczku i posmarowałem śmietaną. Formę nakryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na ok. 60 minut , rozgrzanego do 170 stopni C. Na około 10 minut przed końcem zapiekania zdjąłem folię.