Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie to idealny sposób na wykorzystanie młodej kapusty w nieco innym wydaniu niż na ciepło do obiadu. Ziemniaki, boczek, kiełbasa i ciągnący się ser w kremowej śmietance tworzą zapiekankę z młodą kapustą, która świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7520
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2492
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7520
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2492
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ale nieco krócej niż tradycyjnie do obiadu. Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój w grube plastry.
Kapustę drobno poszatkuj, włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody. Gotuj przez 5-7 minut z liściem laurowym, aż lekko zmięknie. Odcedź i odstaw.
Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w półplasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż boczek. Dodaj kiełbasę, a po chwili cebulę. Smaż razem aż wszystko się ładnie zarumieni.
W miseczce połącz śmietankę 30% i śmietanę 18%. Dodaj majeranek, tymianek, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Ser zetrzyj na tarce.
W naczyniu do zapiekania ułóż połowę ziemniaków, kapusty, kiełbasy z boczkiem i cebulą. Podlej delikatnie sosem i posyp małą garścią sera. Powtórz warstwy. Całość polej pozostałą śmietanową mieszanką. Na wierzchu posyp startym żółtym serem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez 35 minut.