Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na młodą kapustę trwa. Połączenie kapusty i mięsa mielonego znamy z klasycznych gołąbków. Ale ten duet doskonale sprawdza się również jako zapiekanka. Z dodatkiem świeżych pomidorów smakuje wyśmienicie. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie jest czasochłonne.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 714
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 896
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 714
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 896
Składniki
Kapustę umyj i poszatkuj. Olej rozgrzej na patelni i podsmaż kapustę - ok. 10 minut. Obierz cebulę, czosnek i marchewkę - cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzej olej na patelni - wrzuć cebulę i czosnek - podsmaż chwilę i dodaj marchewkę. Wymieszaj, podsmaż 2-3 minuty i dodaj mięso mielone. Dobrze wymieszaj składniki. Smaż, regularnie mieszając
Pomidory obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do mięsa (razem z sokiem, który puściły pomidory). Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Smaż wszystko, mieszając, do miękkości. Na koniec do mięsa dodaj podsmażoną kapustę i dobrze wymieszaj.
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 30 minut w rozgrzanym wcześniej do 180 st. piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego posyp startym serem. Po wyłożeniu na talerze, zapiekankę posyp posiekanym koperkiem.