Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon letni w kuchni bezsprzecznie należy do świeżych, krajowych warzyw. Zapiekanka z pomidorami nigdy nie będzie smaczniejsza niż o tej porze roku. Możesz ją zrobić np. na bazie makaronu albo naleśników.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Usmaż naleśniki (. Połącz wszystkie składniki na naleśniki i wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny. Wysmaż na patelni naleśnikowej, co pewien czas natłuszczając ją niewielką ilością masła klarowanego.
Pokrój dwa pomidory w plastry, a resztę w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Zeszklij cebulę na oleju. Dodaj czosnek. Smaż przez krótką chwilę i włóż na patelnię mięso. Wysmaż na brązowy kolor, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. W trakcie smażenia dopraw mięso odrobiną soli.
Wlej na patelnię wino. Duś na wolnym ogniu przez kilka minut, po czym dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Duś nadal – do miękkości pomidorów (powinny się rozpadać). Pod koniec duszenia dodaj paprykę, oregano i tymianek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy twojej patelni do naleśników. Na dnie ułóż pierwszy naleśnik. Posmaruj cienko porcją sosu, posyp serem żółtym. Powtórz wszystkie czynności. Przekładaj naleśniki sosem do wyczerpania składników.
Ułóż na wierzchu zapiekanki plastry pomidorów. Skrop je oliwą, oprósz bazylią, solą i pieprzem. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 15 minut. Podawaj zapiekankę gorącą, krojąc ją jak tort.