Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z serem pleśniowym to niezwykle wyraziste danie dla wysublimowanych kubków smakowych. Charakteryzuje się ciekawym połączeniem smakowym – słodkiego, słonego, kwaśnego. To też ciekawa mieszanina tekstur: kremowego sosu, chrupiących orzechów, rozpływającej się w ustach dyni.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1258
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 261
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2260
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1258
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 261
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2260
Składniki
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę drobno posiekaj razem z czosnkiem. Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę, a orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej masło i olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż do miękkości, a następnie dołóż czosnek. Smaż całość przez kolejną minutę. Dołóż sól i pieprz, a następnie wlej śmietankę i dodaj pokruszony ser pleśniowy.
Gotuj całość na bardzo małym ogniu, mieszając co kilka minut, przez ok. 10-15 minut. Aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
W szklance wymieszaj mąkę z kilkoma łyżkami wody. Mieszaninę przelej do sosu i wymieszaj.
Do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem wsyp makaron i dodaj orzechy oraz dynię. Całość delikatnie przemieszaj, a następnie zalej sosem.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.
Zapiekankę z serem pleśniowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.