Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta zapiekanka, która składa się z kilku podstawowych składników, a do tego jest dietetyczna i doda energii na cały dzień. Serek wiejski jest bogaty w białko, a w zestawieniu z warzywami, serem i kurczakiem, to prawdziwa bomba proteinowa. Po tej zapiekance na pewno nie będziesz głodny!
miska, naczynie żaroodporne 27x18 cm, nóż, deska do krojenia, tarka, praska
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 117
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 304
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2942
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 117
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 304
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2942
Składniki
Przygotuj większą miskę i wbij do niej 3 jajka. Następnie roztrzep jajka i dodaj do nich serki wiejskie. Przypraw solą i pieprzem.
Drobno posiekaj cebulę w kostkę oraz zetrzyj na prasce czosnek. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i przerzuć na nią cebulę, czosnek oraz łyżkę masła. Smaż do uzyskania delikatnie złocistego koloru. Następnie przerzuć do masy z serkiem. Całość przypraw solą, pieprzem i oregano.
Umyj pierś z kurczaka i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż masło i dodaj kurczaka. Smaż 5-7 minut z każdej strony, aż do zbrązowienia. Dodaj sól, pieprz i sypany czosnek.
Pokrój cukinię w plastry oraz paprykę w drobną kostkę. Pozostaw kilka plastrów cukinii, którą przyozdobisz wierzch zapiekanki. Kurczaka oraz pokrojone warzywa wymieszaj z masą serkową.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj spód i brzegi masłem. Wlej do naczynia mieszankę z serka i warzyw. Posyp zapiekankę startym serem cheddar, a na wierzch ułóż plastry cukinii oraz pomidorki koktajlowe. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż zapiekanka nabierze ciemnozłotego koloru. Gdy zapiekanka się upiecze, daj jej nieco przestygnąć. Zapiekanka bardzo dobrze komponuje się z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!