Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki same w sobie sa zaletą :) a te z ziemniaków szczególnie :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 566
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2800
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1671
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14529
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 566
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2800
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1671
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14529
Składniki
Ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy w cienkie plastry ok. 2-3 mm.. Ja używam do tego szatkownicy, Moja siostra użyła obieraczki plastry wyszły idealnej grubości Mięso przesmażamy z dodatkiem soli, i czosnku przeciśniętego przez praskę. Pory kroimy w grubsze plastry. Brokuł blanszujemy w osolonej wodzie. Zalewa: bulion, śmietanę, jajko, ser stary na grubych oczkach, sól, pieprz i posiekany koperek miksujemy. Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem. Na dno układamy plastry ziemniaków, lekko solimy, następnie plastry pora, następnie mięso, na wierzch brokuł. Całość zalać przygotowana wcześniej mieszanką. Zawartość naczynia żaroodpornego powinna być rzadkiej konsystencji. Wierzch posypać starym serem. Naczynie przykryć i piec ok. 40 minut. Jeśli pieczesz bez przykrywki, oczywiście czas pieczenia może się wydłużyć. Zapiekankę polecam z kefirem