Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszna zapiekankę ziemniaczaną
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7975
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 264
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 97
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2156
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 663
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7975
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 264
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 97
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2156
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 663
Składniki
Cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy kilka minut, aż mięso będzie dobrze usmażone. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową i dodajemy przecier pomidorowy. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zrobić puree ( ziemniaki utłuc z dodatkiem masła i mleka ).
Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietankę wszystko doprawiamy do smaku (można dodać odrobinę ostrej papryki jest). W naczyniu żaroodpornym spód smarujemy masłem i wykładamy warstwami puree z ziemniaków, mięso i ponownie puree z ziemniaków. Na koniec posypujemy tartym żółtym serem. Gotową zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut lub do zarumienienia się sera.