Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszna zapiekankę ziemniaczaną
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119500
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 9017
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3235
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119500
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 9017
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3235
Składniki
Cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy kilka minut, aż mięso będzie dobrze usmażone. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową i dodajemy przecier pomidorowy. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zrobić puree ( ziemniaki utłuc z dodatkiem masła i mleka ).
Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietankę wszystko doprawiamy do smaku (można dodać odrobinę ostrej papryki jest). W naczyniu żaroodpornym spód smarujemy masłem i wykładamy warstwami puree z ziemniaków, mięso i ponownie puree z ziemniaków. Na koniec posypujemy tartym żółtym serem. Gotową zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut lub do zarumienienia się sera.