Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta zapiekanka z ziemniakami, szparagami, boczkiem i ciągnącym się serem. Danie możesz serwować na obiad lub kolację.
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 129
Świąteczny klops.
Odsłon: 87
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 129
Świąteczny klops.
Odsłon: 87
Składniki
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój na grube plastry i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie odcedź.
Szparagi umyj i osusz. Pozbądź się zdrewniałych końcówek łamiąc je na pół tuż przy końcu. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, tak, aby wytopił się z niego tłuszcz i przełóż do miski.
Naczynie żaroodporne natłuść oliwą. Układaj warzywa warstwami: połowę ziemniaków, połowę szparagów i boczek. Następnie pozostałą część ziemniaków i szparagów.
Jajko zmieszaj ze śmietaną, połową sera i przyprawami. Tak powstałą masę wylej na warzywa. Wierzch posyp resztą sera.
Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.