Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniakami i szparagami to danie, które zdecydowanie warto przygotować w sezonie wiosenno-letnim, kiedy szparagi są świeże i najsmaczniejsze. Jest to danie kompletne, sycące i relatywnie proste w przygotowaniu, a pieczenie w piekarniku minimalizuje potrzebę ciągłego doglądania. Zapiekanka ta jest idealna na rodzinny obiad lub pożywną kolację – łączy warzywa, białko i węglowodany w idealnych proporcjach, tworząc zbilansowany posiłek. Ponieważ jest bardzo aromatyczna i wygląda efektownie pod zapieczonym serem, może sprawdzić się również na spotkania towarzyskie o nieformalnym charakterze.
Przygotowanie zielonych szparagów do gotowania jest bardzo proste. Należy jedynie usunąć zdrewniałe końcówki, łamiąc szparaga, a nie krojąc. Najprostszą metodą jest uchwycenie szparaga za oba końce i delikatne zgięcie – ten złamie się naturalnie w miejscu, w którym kończy się zdrewniała część. Zawsze odrzucaj dolny fragment. Możesz też wybrać szparagi białe, ale te są grubsze i twardsze, więc trzeba je dokładnie obrać na całej długości i dłużej obgotować, przez ok. 8-10 minut, by uniknąć twardości.
Ziemniaki powinny być idealnie miękkie, ale nie rozpadające się, dlatego gotuj je prawie do miękkości – powinno być łatwo wbić w nie widelec. Zapiekanie ich to tylko dokończenie procesu i połączenie smaków. Po ostudzeniu krój je na dość cienkie, równe plastry, by wszystkie kartofle miały taką samą, idealną twardość. Więcej problemów mogą przysparzać szparagi. Gumowatość warzyw wynika ze zbyt długiego pieczenia - szparagi są delikatne i nie powinny być zbyt długo poddawane obróbce cieplnej. Aby były idealne, szczególnie w przypadku młodszych pędów, możesz pominąć ich wstępne obgotowywanie, a przed zapiekaniem możesz je krótko podsmażyć na wytopionym tłuszczu z boczku. Smażenie powinno zająć dosłownie chwilkę, by tylko zamknąć ich strukturę. Nie przedłużaj tego czasu, bo o wiele lepiej smakują lekko chrupiące warzywa niż rozgotowane i gumowe. Możesz też użyć po prostu surowych pędów, tak jak w przypadku szparagów w cieście francuskim.
Najlepszy jest ser, który dobrze się topi i mocno ciągnie, ale jednocześnie ma wyrazisty smak. Polecane są takie gatunki jak: ementaler, gouda lub cheddar. Unikaj serów o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, ponieważ mają tendencję do tworzenia twardej skorupy zamiast ciągnącej się warstwy. Przygotowując sos na bazie śmietany, jajek i sera, nie zapominaj o gałce muszkatołowej, która choć ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak, jest tu niezbędna i bardzo dobrze podbija aromat szparagów. Zmniejsza również mdłość samego sosu, która może się pojawić.
Boczek pokrojony na kawałki dodaje słonego, wędzonego smaku. Możesz go z powodzeniem zastąpić kawałkami szynki parmeńskiej lub kiełbasy chorizo dla większej wyrazistości smaku. Jeśli chcesz wersję jarską tej pysznej zapiekanki z ziemniakami i szparagami, użyj suszonych pomidorów lub smażonej cebulki z wędzoną papryką. Pamiętaj, że boczek dostarcza tłuszczu, który jest nośnikiem smaku i zapobiega nadmiernemu wysuszeniu dania – jeśli go pominiesz, dodaj więcej oliwy.
Sucha zapiekanka to wynik za małej ilości masy jajeczno-śmietanowej w stosunku do warzyw lub za długiego pieczenia. Aby uzyskać kremowość dania, nie przekraczaj czasu pieczenia wynoszącego 30 minut, aby jajko i śmietana się nie ścięły za mocno. Najlepiej używaj gęstej śmietany i dokładnie polej sosem całą zapiekankę, nie pozostawiając żadnych suchych fragmentów. Jeśli masz wrażenie, że masy wyszło zbyt mało, ewentualnie dolej odrobinę mleka, by zwiększyć objętość sosu beszamelowego.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2790
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3184
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2790
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3184
Składniki
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój na grube plastry i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie odcedź.
Szparagi umyj i osusz. Pozbądź się zdrewniałych końcówek łamiąc je na pół tuż przy końcu. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, tak, aby wytopił się z niego tłuszcz i przełóż do miski.
Naczynie żaroodporne natłuść oliwą. Układaj warzywa warstwami: połowę ziemniaków, połowę szparagów i boczek. Następnie pozostałą część ziemniaków i szparagów.
Jajko zmieszaj ze śmietaną, połową sera i przyprawami. Tak powstałą masę wylej na warzywa. Wierzch posyp resztą sera.
Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.