Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta zapiekanka z ziemniakami, szparagami, boczkiem i ciągnącym się serem. Danie możesz serwować na obiad lub kolację.
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6369
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 286
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 151
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 98
Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku...
Odsłon: 1525
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6369
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 286
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 151
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 98
Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku...
Odsłon: 1525
Składniki
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój na grube plastry i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie odcedź.
Szparagi umyj i osusz. Pozbądź się zdrewniałych końcówek łamiąc je na pół tuż przy końcu. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, tak, aby wytopił się z niego tłuszcz i przełóż do miski.
Naczynie żaroodporne natłuść oliwą. Układaj warzywa warstwami: połowę ziemniaków, połowę szparagów i boczek. Następnie pozostałą część ziemniaków i szparagów.
Jajko zmieszaj ze śmietaną, połową sera i przyprawami. Tak powstałą masę wylej na warzywa. Wierzch posyp resztą sera.
Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.