Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli wiosna, to muszą być szparagi – zielone, chrupiące, najlepsze o tej porze roku. Szparagi w cieście to szybka i efektowna przekąska, łatwa w wykonaniu nawet przez amatorów kulinarnych przygód. Do przygotowania tego dania wybierz młode, świeże i jędrne szparagi, które po upieczeniu staną się chrupiące. Szparagi z pieca możesz zaserwować jako przystawkę na rodzinnym obiedzie lub lekką przekąskę podczas przyjęcia w ogrodzie.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Składniki
Opłucz szparagi i odłam lub odetnij ich zdrewniałe końce (możesz użyć do wykonania np. zupy z kremu). Właściwe części szparagów natrzyj oliwą lub olejem, oprósz solą, pieprzem.
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i potnij na podłużne paski. Na paskach układaj kawałki szynki lub boczku, aby mięso nie wystawało poza brzegi ciasta. Na szynce układaj plasterki miękkiego sera, np. mozarelli lub starty, twardy ser, np. parmezan. W tak przygotowane fragmenty ciasta zawijaj szparagi po ukosie. Posmaruj wierzchy roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi przyprawami/ziarnami.
Wyłóż owinięte szparagi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut, aż do zrumienienia ciasta. Szparagi w cieście najlepiej smakują podawane na ciepło w towarzystwie koperkowego dipu, pomidorowego lub holenderskiego sosu.