Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Szparagi w cieście francuskim
  • Przekąski
  • Przepis na

Szparagi w cieście francuskim

23.07.2025 Odsłon: 55429
5.0 (42 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Szparagi w cieście francuskim będą idealną, letnią przekąską czy przystawką na wszelkiego rodzaju spotkaniach ze znajomymi, czy rodziną. Całość charakteryzuje się wyjątkową chrupkością ciasta i delikatnym wnętrzem, rozpływającym się w ustach. 

Zielone szparagi owinięte ciastem francuskim - szybko i prosto 

To danie jest nie tylko niezwykle pyszne, ale także szybkie i proste w przyrządzeniu. Z pewnością pozytywnie zaskoczy wszystkich biesiadników i wprowadzi nieco ekskluzywności do każdego spotkania. Nie można też zapominać o tym, że szparagi zawierają też wiele witamin i minerałów, w tym kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego podziału komórkowego w organizmie. Są też lekkie i niskokaloryczne, ale również wspierają detoksykację ciała, będąc idealnym produktem do spożywania latem. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Szparagi w chrupiącym cieście francuskim - jak uzyskać? 

Ciasto francuskie należy przygotować tak, by było jak najbardziej chrupiące i charakterystycznie kruszące się, dzięki czemu całe danie jest tak niezwykłe. Najważniejsza jest odpowiednia temperatura pieczenia - musi być dość wysoka i wynosić 200 st. Celsjusza. Zawsze sprawdzaj, czy piekarnik dobrze rozgrzał się przed włożeniem do niego ciasta francuskiego. Unikaj też nadmiernie wilgotnych produktów, które owiniesz. Szparagi muszą być dobrze osuszone, a użyty boczek wędzony nie może zawierać zbyt dużej ilości tłuszczu. W przeciwnym wypadku wytapiający się płyn zmiękczy ciasto i sprawi, że będzie ono gumowate. 

Szparagi owinięte ciastem - jak to zrobić prawidłowo? 

Owijając szparagi paskami ciasta francuskiego, pamiętaj, by pozostawić niewielkie szczeliny, którymi odparuje ewentualny płyn. Dzięki temu nie pozostanie on wewnątrz i nie sprawi, że całość się udusi, zamiast przypiec. Posmaruj ciasto francuskie rozbełtanym jajkiem, które sprawi, że wierzch pięknie się przyrumieni i będzie bardzo chrupiący. 

Jak przygotować pęczki szparagów? 

Zielone szparagi należą do najmiększych i najdelikatniejszych, dlatego nie ma potrzeby wcześniejszej obróbki cieplnej. Wystarczy usunąć ewentualne łyka i odciąć stwardniałe końcówki. Jeśli jednak dysponujesz dość grubymi warzywami, możesz przeprowadzić próbne pieczenie i sprawdzić, czy po 15 minutach są one idealnie al dente i dopasowane do twoich indywidualnych preferencji. Jeśli będą zbyt twarde, szparagi możesz zblanszować krótko we wrzątku, a następnie przelać zimną wodą. Pamiętaj, by dobrze je osuszyć przed dalszym użyciem. 

Szparagi - jak uniknąć ich przesuszenia? 

Należy szparagi owinąć szynką i serem nie tylko dla poprawy smaku całego dania, ale także po to, by uniknąć przesuszenia warzyw. Jeśli chcesz, posmaruj ciasto francuskie niewielką ilością pesto z czosnku niedźwiedziego, które doda wyjątkowej świeżości, ale również zapewni odpowiednią wilgotność szparagów. 

Jaki ser do szparagów owiniętych ciastem francuskim? 

Rodzaj sera ma kluczowy wpływ na ostateczny smak całego dania, dlatego wyboru dokonuj z rozmysłem. Możesz użyć żółtej goudy, ale równie ciekawie sprawdzi się parmezan czy grana padano. Charakterystycznego smaku nada ser kozi, który jest wyjątkowo aromatyczny i wyrazisty, ale jednocześnie może zdominować delikatny smak szparagów. Unikaj jedynie mokrego sera mozzarella w kulce, bo ten rodzaj jest zbyt mokry i rozpuszczający się - większość znajdzie się na blaszce od piekarnika, a nie pod ciastem francuskim. 

Jakie dodatki do szparagów owiniętych serem? 

Tak przygotowane szparagi idealnie pasują do świeżych ziół i przypraw, takich jak czarnuszka czy kminek. Gotową przekąskę koniecznie podawaj z ulubionym sosem lub dipem - pomidorowym, czosnkowym, jogurtowym. Do samego nadzienia możesz też dodać odrobinę czosnku czy estragonu, które idealnie komponują się ze szparagami i serem. Jeśli pozostało ci trochę ciasta, jednocześnie możesz przyszykować także camembert w cieście francuskim. 

Jeśli w lodówce zalega ci pęczek zielonych szparagów, to już wiesz, co pysznego możesz przyrządzić z ich udziałem. Taka przekąska będzie prawdziwym majstersztykiem, idealnym na letnie spotkania i imprezy plenerowe.  

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1912

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3868

do 60 min 60 min
32
smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13412

do 30 min 30 min
14
guttgonia1
guttgonia1
Ciasta

Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

Ciasta Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 3644

> 60 min >60 min
8
agnes72
agnes72
Dania główne

Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Dania główne Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...

  • Polska
  • Wieprzowina
  • Podroby

Odsłon: 453

do 15 min 15 min
1
basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 132565

> 60 min >60 min
291
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1912

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3868

do 60 min 60 min
32
smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13412

do 30 min 30 min
14
guttgonia1
guttgonia1
Ciasta

Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

Ciasta Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 3644

> 60 min >60 min
8
agnes72
agnes72
Dania główne

Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Dania główne Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...

  • Polska
  • Wieprzowina
  • Podroby

Odsłon: 453

do 15 min 15 min
1
basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 132565

> 60 min >60 min
291
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Szparagi w cieście francuskim
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • arkusz ciasta francuskiego (300 g),
  • 800 g zielonych szparagów (dwa pęczki),
  • 200 g szynki (np. parmeńska lub inna, aromatyczna) lub chudego, wędzonego boczku,
  • 150 sera żółtego lub pleśniowego,
  • jajko,
  • 2 łyżki czarnuszki, kminku lub sezamu do posypania ciasta,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1

Opłucz szparagi i odłam lub odetnij ich zdrewniałe końce (możesz użyć do wykonania np. zupy z kremu). Właściwe części szparagów natrzyj oliwą lub olejem, oprósz solą, pieprzem.

2

Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i potnij na podłużne paski. Na paskach układaj kawałki szynki lub boczku, aby mięso nie wystawało poza brzegi ciasta. Na szynce układaj plasterki miękkiego sera, np. mozzarelli lub starty, twardy ser, np. parmezan. W tak przygotowane fragmenty ciasta zawijaj szparagi po ukosie. Posmaruj wierzchy roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi przyprawami/ziarnami.

3

Wyłóż owinięte szparagi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut, aż do zrumienienia ciasta. Szparagi w cieście najlepiej smakują podawane na ciepło w towarzystwie koperkowego dipu, pomidorowego lub holenderskiego sosu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki