Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli wiosna, to muszą być szparagi – zielone, chrupiące, najlepsze o tej porze roku. Szparagi w cieście to szybka i efektowna przekąska, łatwa w wykonaniu nawet przez amatorów kulinarnych przygód. Do przygotowania tego dania wybierz młode, świeże i jędrne szparagi, które po upieczeniu staną się chrupiące. Szparagi z pieca możesz zaserwować jako przystawkę na rodzinnym obiedzie lub lekką przekąskę podczas przyjęcia w ogrodzie.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34107
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1271
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113564
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34107
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1271
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113564
Składniki
Opłucz szparagi i odłam lub odetnij ich zdrewniałe końce (możesz użyć do wykonania np. zupy z kremu). Właściwe części szparagów natrzyj oliwą lub olejem, oprósz solą, pieprzem.
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i potnij na podłużne paski. Na paskach układaj kawałki szynki lub boczku, aby mięso nie wystawało poza brzegi ciasta. Na szynce układaj plasterki miękkiego sera, np. mozarelli lub starty, twardy ser, np. parmezan. W tak przygotowane fragmenty ciasta zawijaj szparagi po ukosie. Posmaruj wierzchy roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi przyprawami/ziarnami.
Wyłóż owinięte szparagi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut, aż do zrumienienia ciasta. Szparagi w cieście najlepiej smakują podawane na ciepło w towarzystwie koperkowego dipu, pomidorowego lub holenderskiego sosu.