Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w cieście francuskim będą idealną, letnią przekąską czy przystawką na wszelkiego rodzaju spotkaniach ze znajomymi, czy rodziną. Całość charakteryzuje się wyjątkową chrupkością ciasta i delikatnym wnętrzem, rozpływającym się w ustach.
To danie jest nie tylko niezwykle pyszne, ale także szybkie i proste w przyrządzeniu. Z pewnością pozytywnie zaskoczy wszystkich biesiadników i wprowadzi nieco ekskluzywności do każdego spotkania. Nie można też zapominać o tym, że szparagi zawierają też wiele witamin i minerałów, w tym kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego podziału komórkowego w organizmie. Są też lekkie i niskokaloryczne, ale również wspierają detoksykację ciała, będąc idealnym produktem do spożywania latem.
Ciasto francuskie należy przygotować tak, by było jak najbardziej chrupiące i charakterystycznie kruszące się, dzięki czemu całe danie jest tak niezwykłe. Najważniejsza jest odpowiednia temperatura pieczenia - musi być dość wysoka i wynosić 200 st. Celsjusza. Zawsze sprawdzaj, czy piekarnik dobrze rozgrzał się przed włożeniem do niego ciasta francuskiego. Unikaj też nadmiernie wilgotnych produktów, które owiniesz. Szparagi muszą być dobrze osuszone, a użyty boczek wędzony nie może zawierać zbyt dużej ilości tłuszczu. W przeciwnym wypadku wytapiający się płyn zmiękczy ciasto i sprawi, że będzie ono gumowate.
Owijając szparagi paskami ciasta francuskiego, pamiętaj, by pozostawić niewielkie szczeliny, którymi odparuje ewentualny płyn. Dzięki temu nie pozostanie on wewnątrz i nie sprawi, że całość się udusi, zamiast przypiec. Posmaruj ciasto francuskie rozbełtanym jajkiem, które sprawi, że wierzch pięknie się przyrumieni i będzie bardzo chrupiący.
Zielone szparagi należą do najmiększych i najdelikatniejszych, dlatego nie ma potrzeby wcześniejszej obróbki cieplnej. Wystarczy usunąć ewentualne łyka i odciąć stwardniałe końcówki. Jeśli jednak dysponujesz dość grubymi warzywami, możesz przeprowadzić próbne pieczenie i sprawdzić, czy po 15 minutach są one idealnie al dente i dopasowane do twoich indywidualnych preferencji. Jeśli będą zbyt twarde, szparagi możesz zblanszować krótko we wrzątku, a następnie przelać zimną wodą. Pamiętaj, by dobrze je osuszyć przed dalszym użyciem.
Należy szparagi owinąć szynką i serem nie tylko dla poprawy smaku całego dania, ale także po to, by uniknąć przesuszenia warzyw. Jeśli chcesz, posmaruj ciasto francuskie niewielką ilością pesto z czosnku niedźwiedziego, które doda wyjątkowej świeżości, ale również zapewni odpowiednią wilgotność szparagów.
Rodzaj sera ma kluczowy wpływ na ostateczny smak całego dania, dlatego wyboru dokonuj z rozmysłem. Możesz użyć żółtej goudy, ale równie ciekawie sprawdzi się parmezan czy grana padano. Charakterystycznego smaku nada ser kozi, który jest wyjątkowo aromatyczny i wyrazisty, ale jednocześnie może zdominować delikatny smak szparagów. Unikaj jedynie mokrego sera mozzarella w kulce, bo ten rodzaj jest zbyt mokry i rozpuszczający się - większość znajdzie się na blaszce od piekarnika, a nie pod ciastem francuskim.
Tak przygotowane szparagi idealnie pasują do świeżych ziół i przypraw, takich jak czarnuszka czy kminek. Gotową przekąskę koniecznie podawaj z ulubionym sosem lub dipem - pomidorowym, czosnkowym, jogurtowym. Do samego nadzienia możesz też dodać odrobinę czosnku czy estragonu, które idealnie komponują się ze szparagami i serem. Jeśli pozostało ci trochę ciasta, jednocześnie możesz przyszykować także camembert w cieście francuskim.
Jeśli w lodówce zalega ci pęczek zielonych szparagów, to już wiesz, co pysznego możesz przyrządzić z ich udziałem. Taka przekąska będzie prawdziwym majstersztykiem, idealnym na letnie spotkania i imprezy plenerowe.
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 91
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1002
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 91
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1002
Składniki
Opłucz szparagi i odłam lub odetnij ich zdrewniałe końce (możesz użyć do wykonania np. zupy z kremu). Właściwe części szparagów natrzyj oliwą lub olejem, oprósz solą, pieprzem.
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i potnij na podłużne paski. Na paskach układaj kawałki szynki lub boczku, aby mięso nie wystawało poza brzegi ciasta. Na szynce układaj plasterki miękkiego sera, np. mozzarelli lub starty, twardy ser, np. parmezan. W tak przygotowane fragmenty ciasta zawijaj szparagi po ukosie. Posmaruj wierzchy roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi przyprawami/ziarnami.
Wyłóż owinięte szparagi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut, aż do zrumienienia ciasta. Szparagi w cieście najlepiej smakują podawane na ciepło w towarzystwie koperkowego dipu, pomidorowego lub holenderskiego sosu.