Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pesto z czosnku niedźwiedziego to doskonały dodatek do pieczywa, makaronu, a także pieczonego mięsa. Jest niezwykle aromatyczny, ale również bardzo zdrowy. Spożywanie czosnku niedźwiedziego zapobiega nowotworom i miażdżycy. Działa bakteriobójczo i obniża ciśnienie krwi. Warto go stosować również na wzmocnienie odporności. Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa niezwykle krótko, dlatego warto skorzystać z niego już teraz i przygotować z niego np. pyszne pesto lub umyć liście i zamrozić, tak aby jego smak towarzyszył nam na dłużej.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 308
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1036
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 308
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1036
Składniki
Orzechy wysypać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 6 minut. Uprażone orzechy wystudzić.
Parmezan zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Do blendera kielichowego włożyć umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego i dodać uprażone orzechy. Składniki zmiksować. Następnie dodać starty parmezan, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Składniki ponownie zblendować na pesto.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczków. Następnie od góry polać pesto dwoma łyżkami oliwy. Pesto z czosnku niedźwiedziego przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce. Można również przełożyć je do foremki na lód i zamrozić.