Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pesto z czosnku niedźwiedziego to doskonały dodatek do pieczywa, makaronu, a także pieczonego mięsa. Jest niezwykle aromatyczny, ale również bardzo zdrowy. Spożywanie czosnku niedźwiedziego zapobiega nowotworom i miażdżycy. Działa bakteriobójczo i obniża ciśnienie krwi. Warto go stosować również na wzmocnienie odporności. Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa niezwykle krótko, dlatego warto skorzystać z niego już teraz i przygotować z niego np. pyszne pesto lub umyć liście i zamrozić, tak aby jego smak towarzyszył nam na dłużej.
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 121
Szaszłyki caprese to doskonała przekąska na majówkę. Są lekkie, świeże i kusz...
Odsłon: 41
Kultowe ciastka kakaowe z mlecznym kremem w środku zna chyba każdy z nas. Wyp...
Odsłon: 1183
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 80
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 428
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 121
Szaszłyki caprese to doskonała przekąska na majówkę. Są lekkie, świeże i kusz...
Odsłon: 41
Kultowe ciastka kakaowe z mlecznym kremem w środku zna chyba każdy z nas. Wyp...
Odsłon: 1183
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 80
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 428
Składniki
Orzechy wysypać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 6 minut. Uprażone orzechy wystudzić.
Parmezan zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Do blendera kielichowego włożyć umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego i dodać uprażone orzechy. Składniki zmiksować. Następnie dodać starty parmezan, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Składniki ponownie zblendować na pesto.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczków. Następnie od góry polać pesto dwoma łyżkami oliwy. Pesto z czosnku niedźwiedziego przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce. Można również przełożyć je do foremki na lód i zamrozić.