Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Camembert w cieście francuskim
  • Przekąski
  • Przepis na

Camembert w cieście francuskim

06.10.2025 Odsłon: 18709
5.0 (17 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Camembert w cieście francuskim to zachwycająca, widowiskowa przekąska, która łączy w sobie idealnie wypieczone, kruche ciasto z rozpływającym się, aromatycznym serem. Całość dopełniają wyraziste nuty czosnku i świeżego szczypiorku, a także słony i chrupiący boczek. To danie w postaci związanego wianuszka, które robi wrażenie i zachwyca smakiem. 

Camembert w cieście francuskim - idealna przekąska na każdą imprezę 

Przekąski z ciasta francuskiego są zawsze prawdziwym hitem na każdej imprezie. Mimo że wygląda bardzo efektownie, w rzeczywistości jest proste i szybkie w przygotowaniu. Camembert jest idealną przekąską, która zaspokoi apetyt, a jednocześnie stanie się centralnym i atrakcyjnym wizualnie punktem stołu. Doskonale sprawdzi się na imprezach, przyjęciach, uroczystościach rodzinnych, a także podczas romantycznej kolacji dla dwojga. Intryguje też forma podania, gorącego sera, w którym można maczać chrupiące spiralki z boczkiem. 

 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Czy można użyć innego sera niż camembert? 

Z powodzeniem możesz użyć innych rodzajów sera, najlepiej sprawdzą się rodzaje francuskie. Najlepszym zamiennikiem jest ser brie, który ma podobną konsystencję po upieczeniu i przyjemnie rozpłynie się po talerzu. Ciekawą alternatywą będzie też miękki, kozi ser, czy też takie warianty jak: Reblochon czy Époisses, ale musisz mieć świadomość, że są one bardzo mocne i charakterystyczne w smaku. 

Jak zrobić idealny wianuszek z ciasta francuskiego? 

Przede wszystkim używaj ostrego noża, dzięki czemu zapobiegniesz strzępieniu się ciasta na brzegach. Paski tnij precyzyjnie, a w razie potrzeby użyj nawet linijki czy sznurka kuchennego do odmierzania odpowiednich odległości. Pamiętaj też, że znacznie łatwiej ciąć zimne ciasto, dlatego możesz schłodzić całość w lodówce przez ok. 15-20 minut przed uformowaniem końcowego wianuszka.  

Ser wycieka z ciasta francuskiego, co robić? 

Najczęstszą przyczyną wyciekania sera jest nieszczelność w cieście. Upewnij się, że oba arkusze ciasta są dokładnie dopasowane i szczelnie zamykają ser camembert. Ważne jest, aby ser był całkowicie przykryty i nie było żadnych pęknięć ani dziur, przez które mógłby wyciec roztopiony ser. Dla pewności dociśnij płat ciasta francuskiego do drugiego za pomocą widelca, w podobny sposób jak robi się to przy lepieniu pierogów ruskich. 

Jak sprawić, by ciasto było złote i chrupiące? 

By skórka ciasta francuskiego była złota i chrupiąca, ważne jest odpowiednie rozgrzanie piekarnika do 200 st. Celsjusza i posmarowanie wierzchu rozbełtanym jajkiem. Możesz użyć samego żółtka, które zapewnia dodatkowej chrupkości i pięknego koloru. Pilnuj też czasu pieczenia, powinien wynosić ok. 20 minut. Jeśli wianuszek przyrumienia się zbyt szybko, przykryj go lekko folią aluminiową i zdejmij ją na chwilę przed końcem pieczenia. 

Boczek nie jest wystarczająco upieczony - co robić? 

Szczególnie w przypadku grubszych plastrów boczku, 20 minut pieczenia może być stanowczo zbyt krótkim czasem do tego, by mięso całkowicie się upiekło. Przekąska będzie najlepiej smakować, jeśli boczek będzie chrupiący, dlatego używaj albo bardzo cienkich plasterków, albo lekko podsmaż go na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a dopiero następnie owiń wędlinę w ciasto francuskie. 

Jak podawać camembert w cieście francuskim? 

Camembert w cieście francuskim to danie, które należy podawać świeże, natychmiast po upieczeniu. Gorący, płynny ser jest kluczowym elementem dania, w którym należy maczać skrawki ciasta. Boczek i camembert doskonale komponują się też z dżemem żurawinowym czy z czarnej wiśni. Jeśli danie wystygnie, ser stwardnieje, a całość straci swoją atrakcyjność. W razie potrzeby możesz jednak podgrzać wszystko krótko w piekarniku, by camembert ponownie się roztopił.  

Pozostałe skrawki ciasta można wykorzystać do przygotowania małych, prostych przekąsek. Można je posypać przyprawami, sezamem lub serem, a następnie upiec. W ten sposób nie marnujesz ciasta i masz dodatkowe, szybkie przekąski. Same resztki pozostałe z camemberta również możesz ponownie posmarować jajkiem i oprószyć dodatkami.  

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3001

> 60 min >60 min
4
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 170

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2378

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5047

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 144

do 15 min 15 min
2
Agatucia
Agatucia
Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka ,doskonała na lunch czy kolację.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 5684

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3001

> 60 min >60 min
4
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 170

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2378

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5047

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 144

do 15 min 15 min
2
Agatucia
Agatucia
Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka ,doskonała na lunch czy kolację.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 5684

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Camembert w cieście francuskim
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 duży camembert
  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 16 cienkich plastrów boczku wędzonego lub wędzonej szynki
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ pęczka szczypiorku
Dodatkowo
  • żółtko do posmarowania
  • jasny sezam do posypania
  • koperek do posypania
Sposób przygotowania:
1

Ser wyjmij z opakowania i przedziel go w połowie wzdłuż na dwa okrągłe blaty. Czosnek obierz, a następnie wepchnij ząbki w kremowe wnętrze sera. Posyp je także drobno posiekanym szczypiorkiem. Przykryj drugim blatem sera.

2

Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem silikonowym rozwiń jeden z arkuszy ciasta francuskiego. Ser połóż mniej więcej na jego środku, a następnie przykryj camemberta drugim arkuszem ciasta. Dokładnie dopasuj wierzchni arkusz ciasta francuskiego, by obejmował cały ser i nie było żadnych szczelin, przez które ser mógłby wyciec. Jednocześnie uważaj, by nie skleić obu płatów ciasta ze sobą.

3

Za pomocą ostrego noża wykrój na dolnym i górnym płacie po 16 pasków, tak, by dolny i górny znajdowały się dokładnie pod sobą. Umieść po plasterku boczku lub szynki między każdą parą pasków, w razie potrzeby docinając wędlinę, by zbyt daleko nie wystawała. Złącz ze sobą oba paski i plaster boczku, dodatkowo delikatnie obracając je w spiralkę. Następnie ułóż je dość luźno wokół sera, tworząc wianuszek.

4

W miseczce rozbełtaj żółtko i dokładnie posmaruj nim ciasto francuskie. Posyp je jasnym sezamem.

5

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Camembert w cieście francuskim piecz przez ok. 20 minut, do ładnego zrumienienia. Przekąskę podawaj na ciepło. Spiralki z boczkiem odrywaj, a następnie maczaj je w wypływającym serze. Camemberta możesz też pokroić.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki