Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Camembert w cieście francuskim to zachwycająca, widowiskowa przekąska, która łączy w sobie idealnie wypieczone, kruche ciasto z rozpływającym się, aromatycznym serem. Całość dopełniają wyraziste nuty czosnku i świeżego szczypiorku, a także słony i chrupiący boczek. To danie w postaci związanego wianuszka, które robi wrażenie i zachwyca smakiem.
Przekąski z ciasta francuskiego są zawsze prawdziwym hitem na każdej imprezie. Mimo że wygląda bardzo efektownie, w rzeczywistości jest proste i szybkie w przygotowaniu. Camembert jest idealną przekąską, która zaspokoi apetyt, a jednocześnie stanie się centralnym i atrakcyjnym wizualnie punktem stołu. Doskonale sprawdzi się na imprezach, przyjęciach, uroczystościach rodzinnych, a także podczas romantycznej kolacji dla dwojga. Intryguje też forma podania, gorącego sera, w którym można maczać chrupiące spiralki z boczkiem.
Z powodzeniem możesz użyć innych rodzajów sera, najlepiej sprawdzą się rodzaje francuskie. Najlepszym zamiennikiem jest ser brie, który ma podobną konsystencję po upieczeniu i przyjemnie rozpłynie się po talerzu. Ciekawą alternatywą będzie też miękki, kozi ser, czy też takie warianty jak: Reblochon czy Époisses, ale musisz mieć świadomość, że są one bardzo mocne i charakterystyczne w smaku.
Przede wszystkim używaj ostrego noża, dzięki czemu zapobiegniesz strzępieniu się ciasta na brzegach. Paski tnij precyzyjnie, a w razie potrzeby użyj nawet linijki czy sznurka kuchennego do odmierzania odpowiednich odległości. Pamiętaj też, że znacznie łatwiej ciąć zimne ciasto, dlatego możesz schłodzić całość w lodówce przez ok. 15-20 minut przed uformowaniem końcowego wianuszka.
Najczęstszą przyczyną wyciekania sera jest nieszczelność w cieście. Upewnij się, że oba arkusze ciasta są dokładnie dopasowane i szczelnie zamykają ser camembert. Ważne jest, aby ser był całkowicie przykryty i nie było żadnych pęknięć ani dziur, przez które mógłby wyciec roztopiony ser. Dla pewności dociśnij płat ciasta francuskiego do drugiego za pomocą widelca, w podobny sposób jak robi się to przy lepieniu pierogów ruskich.
By skórka ciasta francuskiego była złota i chrupiąca, ważne jest odpowiednie rozgrzanie piekarnika do 200 st. Celsjusza i posmarowanie wierzchu rozbełtanym jajkiem. Możesz użyć samego żółtka, które zapewnia dodatkowej chrupkości i pięknego koloru. Pilnuj też czasu pieczenia, powinien wynosić ok. 20 minut. Jeśli wianuszek przyrumienia się zbyt szybko, przykryj go lekko folią aluminiową i zdejmij ją na chwilę przed końcem pieczenia.
Szczególnie w przypadku grubszych plastrów boczku, 20 minut pieczenia może być stanowczo zbyt krótkim czasem do tego, by mięso całkowicie się upiekło. Przekąska będzie najlepiej smakować, jeśli boczek będzie chrupiący, dlatego używaj albo bardzo cienkich plasterków, albo lekko podsmaż go na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a dopiero następnie owiń wędlinę w ciasto francuskie.
Camembert w cieście francuskim to danie, które należy podawać świeże, natychmiast po upieczeniu. Gorący, płynny ser jest kluczowym elementem dania, w którym należy maczać skrawki ciasta. Boczek i camembert doskonale komponują się też z dżemem żurawinowym czy z czarnej wiśni. Jeśli danie wystygnie, ser stwardnieje, a całość straci swoją atrakcyjność. W razie potrzeby możesz jednak podgrzać wszystko krótko w piekarniku, by camembert ponownie się roztopił.
Pozostałe skrawki ciasta można wykorzystać do przygotowania małych, prostych przekąsek. Można je posypać przyprawami, sezamem lub serem, a następnie upiec. W ten sposób nie marnujesz ciasta i masz dodatkowe, szybkie przekąski. Same resztki pozostałe z camemberta również możesz ponownie posmarować jajkiem i oprószyć dodatkami.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2378
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5047
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2378
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5047
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Składniki
Ser wyjmij z opakowania i przedziel go w połowie wzdłuż na dwa okrągłe blaty. Czosnek obierz, a następnie wepchnij ząbki w kremowe wnętrze sera. Posyp je także drobno posiekanym szczypiorkiem. Przykryj drugim blatem sera.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem silikonowym rozwiń jeden z arkuszy ciasta francuskiego. Ser połóż mniej więcej na jego środku, a następnie przykryj camemberta drugim arkuszem ciasta. Dokładnie dopasuj wierzchni arkusz ciasta francuskiego, by obejmował cały ser i nie było żadnych szczelin, przez które ser mógłby wyciec. Jednocześnie uważaj, by nie skleić obu płatów ciasta ze sobą.
Za pomocą ostrego noża wykrój na dolnym i górnym płacie po 16 pasków, tak, by dolny i górny znajdowały się dokładnie pod sobą. Umieść po plasterku boczku lub szynki między każdą parą pasków, w razie potrzeby docinając wędlinę, by zbyt daleko nie wystawała. Złącz ze sobą oba paski i plaster boczku, dodatkowo delikatnie obracając je w spiralkę. Następnie ułóż je dość luźno wokół sera, tworząc wianuszek.
W miseczce rozbełtaj żółtko i dokładnie posmaruj nim ciasto francuskie. Posyp je jasnym sezamem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Camembert w cieście francuskim piecz przez ok. 20 minut, do ładnego zrumienienia. Przekąskę podawaj na ciepło. Spiralki z boczkiem odrywaj, a następnie maczaj je w wypływającym serze. Camemberta możesz też pokroić.