Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Camembert w cieście francuskim to bardzo efektowna przekąska, która zachwyci wszystkich gości na każdej imprezie. Pieczony ser, mocno czosnkowy, w towarzystwie słonego i chrupiącego boczku, zawinięte razem w kruche ciasto francuskie – to przepis na sukces!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4087
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 154
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4087
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 154
Składniki
Ser wyjmij z opakowania i przedziel go w połowie wzdłuż na dwa okrągłe blaty. Czosnek obierz, a następnie wepchnij ząbki w kremowe wnętrze sera. Posyp je także drobno posiekanym szczypiorkiem. Przykryj drugim blatem sera.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem silikonowym rozwiń jeden z arkuszy ciasta francuskiego. Ser połóż mniej więcej na jego środku, a następnie przykryj camemberta drugim arkuszem ciasta. Dokładnie dopasuj wierzchni arkusz ciasta francuskiego, by obejmował cały ser i nie było żadnych szczelin, przez które ser mógłby wyciec. Jednocześnie uważaj, by nie skleić obu płatów ciasta ze sobą.
Za pomocą ostrego noża wykrój na dolnym i górnym płacie po 16 pasków, tak, by dolny i górny znajdowały się dokładnie pod sobą. Umieść po plasterku boczku lub szynki między każdą parą pasków, w razie potrzeby docinając wędlinę, by zbyt daleko nie wystawała. Złącz ze sobą oba paski i plaster boczku, dodatkowo delikatnie obracając je w spiralkę. Następnie ułóż je dość luźno wokół sera, tworząc wianuszek.
W miseczce rozbełtaj żółtko i dokładnie posmaruj nim ciasto francuskie. Posyp je jasnym sezamem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Camembert w cieście francuskim piecz przez ok. 20 minut, do ładnego zrumienienia. Przekąskę podawaj na ciepło. Spiralki z boczkiem odrywaj, a następnie maczaj je w wypływającym serze. Camemberta możesz też pokroić.