Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniaków to danie, które zachwyca o każdej porze roku. Najlepsze jest jednak wówczas, gdy temperatura za oknem nie przekracza kilkunastu stopni – zwłaszcza w nadspodziewanie chłodne lato. Na przykład wtedy, gdy potrzebujemy rozgrzać się po spacerze lub po prostu chcemy zafundować sobie nieco radości, skoro nie możemy cieszyć się słońcem i plażą. Pyszna zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z serowym sosem może stanowić sycący obiad, a zarazem znakomity sposób na lepszy humor!
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2488
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2488
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Na podobnej grubości plasterki pokrój obraną cebulę. Ułóż plastry ziemniaków w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym, przekładając je plastrami cebuli. Oprósz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Zalej winem i wstaw na do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po kilku minutach zalej warzywa bulionem. Zapiekaj przez około 40 minut.
W międzyczasie połącz w rondelku obie śmietany i roztop w nich starte na tarce sery. Dopraw sos gałką muszkatołową. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zalej sosem zapiekankę ziemniaczaną i piecz jeszcze przez 10-15 minut.