Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniaków to danie, które zachwyca o każdej porze roku. Najlepsze jest jednak wówczas, gdy temperatura za oknem nie przekracza kilkunastu stopni – zwłaszcza w nadspodziewanie chłodne lato. Na przykład wtedy, gdy potrzebujemy rozgrzać się po spacerze lub po prostu chcemy zafundować sobie nieco radości, skoro nie możemy cieszyć się słońcem i plażą. Pyszna zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z serowym sosem może stanowić sycący obiad, a zarazem znakomity sposób na lepszy humor!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30912
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3631
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4342
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1134
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30912
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3631
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4342
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1134
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Na podobnej grubości plasterki pokrój obraną cebulę. Ułóż plastry ziemniaków w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym, przekładając je plastrami cebuli. Oprósz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Zalej winem i wstaw na do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po kilku minutach zalej warzywa bulionem. Zapiekaj przez około 40 minut.
W międzyczasie połącz w rondelku obie śmietany i roztop w nich starte na tarce sery. Dopraw sos gałką muszkatołową. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zalej sosem zapiekankę ziemniaczaną i piecz jeszcze przez 10-15 minut.