Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i sycące danie, które przygotujesz w mig. Połączenie ziemniaków z soczystą cukinią i tłuściutkim boczkiem daje wyrazisty smak i aromat. Możesz dodać do dania ulubiony sos.
praska, deska do krojenia, nóż, naczynie żaroodporne
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2272
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4353
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 265
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2272
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4353
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 265
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój je na plastry. Podgrzej je w garnku przez ok. 5-7 minut, dzięki temu szybciej będą gotowe w piekarniku.
Pokrój boczek w plastry. Rozgrzej patelnię i smaż do zarumienienia się boczku z obu stron.
Gdy boczek się smaży, pokrój cebulkę w plastry lub piórka i dorzuć ją do boczku. Boczek puści własny tłuszcz, więc nie musisz dodawać oliwy. Smaż cebulkę do zeszklenia.
Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Zawiera ona sporo wody, dlatego można ją lekko posolić i odsączyć.
Przygotuj naczynie żaroodporne i układaj pionowo warstwy, np. ziemniak, cukinia, boczek, cebula. Każdą warstwę przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Jeżeli nie lubisz tymianku, możesz użyć innych ziół.
Przeciśnij czosnek przez praskę. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej zapiekankę. Jeżeli chcesz, aby była jeszcze bardziej sycąca, możesz dodać mozzarellę w piórkach, albo żółty ser. Piecz zapiekankę w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.