Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiesz na zapiekankę ze słodkich ziemniaków z pysznym sosem na bazie mleczka kokosowego? To ciekawa propozycja do twojego domowego menu!
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44595
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181933
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 171
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44595
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181933
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 171
Składniki
Cebulę posiekaj drobno, tak samo zrób z obranymi ząbkami czosnku. Rozgrzej oliwę, podsmaż.
W małej misce wymieszaj trzepaczką mleczko kokosowe z papryką wędzoną i mąką. Dodaj na patelnię i wymieszaj. Zmniejsz ogień i poczekaj aż sos się zredukuje po kilku minutach.
Przelej sos do naczynia żaroodpornego.
Teraz przygotuj bataty. Umyj je, osusz, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je jeden obok drugiego.
Skrop łyżką oliwy bataty i posyp rozmarynem, solą oraz pieprzem. Zakryj naczynie żaroodporne i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę naczynia i zostaw jeszcze na 15 minut aż zrobią się chrupiące z zewnątrz i miękkie po nakłuciu widelcem.
Posiekaj świeżą natkę pietruszki i posyp nią wierzch zapiekanki ze słodkich ziemniaków.