Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli potrzebujesz przepisu na szybki i pożywny obiad, ta zapiekanka ze śmietaną i boczkiem jest dla ciebie stworzona. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga żadnego wysiłku, a składniki do jego przygotowania na pewno znajdziesz w lodówce i kuchennej szafce.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8657
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4669
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 741
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8657
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4669
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 741
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 15-20 minut do poziomu al dente. W trakcie gotowania makaronu pokrój boczek w kostkę, ząbki czosnku przepuść przez praskę, a obraną cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej lub masło, wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż przez minutę – koniecznie mieszając. Dodaj kawałki boczku i przesmażaj kilka minut do uzyskania złocistego koloru. Zdejmij patelnię z palnika.
Wbij jajka do miski, dosyp zioła oraz sól i czarny pieprz. Dodaj śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj albo zmiksuj. Zetrzyj 100 g żółtego sera i włóż do miski, a na koniec dodaj podsmażony boczek z cebulką i ostatecznie wszystko wymieszaj.
Przygotuj naczynie żaroodporne (ok. 20 x 25 cm) i posmaruj dno olejem lub masłem. Na dno wyłóż ugotowany makaron, zalej mieszanką śmietany i boczku, po czym przykryj warstwą tartego sera. Naczynie przykryj pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Jeśli wolisz mocniej przyrumieniony ser, zdejmij pokrywę naczynia na 5 minut przed końcem pieczenia.
Gotową zapiekankę ze śmietaną i boczkiem wyjmij z piekarnika, odczekaj ok. 5-7 minut, wykrawaj kwadratowe porcje i serwuj danie, gdy jest jeszcze gorące. Zapiekanka smakuje świetnie jako danie samodzielne lub z dodatkiem pikli, kiszonych ogórków lub surówki ze świeżych warzyw.