Jeśli potrzebujesz przepisu na szybki i pożywny obiad, ta zapiekanka ze śmietaną i boczkiem jest dla ciebie stworzona. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga żadnego wysiłku, a składniki do jego przygotowania na pewno znajdziesz w lodówce i kuchennej szafce.
Zapiekanka ze śmietaną i boczkiem
Składniki
- 500 g makaronu świderki, muszelki lub kokardki
- 300 g boczku surowego lub wędzonego w kawałku
- 250 g twardego sera żółtego
- 3 jaja
- 1 łyżka ziół suszonych, mieszanych
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju lub masła
- sól i czarny pieprz
Składniki
- 500 g makaronu świderki, muszelki lub kokardki
- 300 g boczku surowego lub wędzonego w kawałku
- 250 g twardego sera żółtego
- 3 jaja
- 1 łyżka ziół suszonych, mieszanych
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju lub masła
- sól i czarny pieprz

Etapy przygotowania
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 15-20 minut do poziomu al dente. W trakcie gotowania makaronu pokrój boczek w kostkę, ząbki czosnku przepuść przez praskę, a obraną cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej lub masło, wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż przez minutę – koniecznie mieszając. Dodaj kawałki boczku i przesmażaj kilka minut do uzyskania złocistego koloru. Zdejmij patelnię z palnika.
Wbij jajka do miski, dosyp zioła oraz sól i czarny pieprz. Dodaj śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj albo zmiksuj. Zetrzyj 100 g żółtego sera i włóż do miski, a na koniec dodaj podsmażony boczek z cebulką i ostatecznie wszystko wymieszaj.
Przygotuj naczynie żaroodporne (ok. 20 x 25 cm) i posmaruj dno olejem lub masłem. Na dno wyłóż ugotowany makaron, zalej mieszanką śmietany i boczku, po czym przykryj warstwą tartego sera. Naczynie przykryj pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Jeśli wolisz mocniej przyrumieniony ser, zdejmij pokrywę naczynia na 5 minut przed końcem pieczenia.
Gotową zapiekankę ze śmietaną i boczkiem wyjmij z piekarnika, odczekaj ok. 5-7 minut, wykrawaj kwadratowe porcje i serwuj danie, gdy jest jeszcze gorące. Zapiekanka smakuje świetnie jako danie samodzielne lub z dodatkiem pikli, kiszonych ogórków lub surówki ze świeżych warzyw.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 359
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 359



Składniki
- 500 g makaronu świderki, muszelki lub kokardki
- 300 g boczku surowego lub wędzonego w kawałku
- 250 g twardego sera żółtego
- 3 jaja
- 1 łyżka ziół suszonych, mieszanych
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju lub masła
- sól i czarny pieprz
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 15-20 minut do poziomu al dente. W trakcie gotowania makaronu pokrój boczek w kostkę, ząbki czosnku przepuść przez praskę, a obraną cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej lub masło, wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż przez minutę – koniecznie mieszając. Dodaj kawałki boczku i przesmażaj kilka minut do uzyskania złocistego koloru. Zdejmij patelnię z palnika.
Wbij jajka do miski, dosyp zioła oraz sól i czarny pieprz. Dodaj śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj albo zmiksuj. Zetrzyj 100 g żółtego sera i włóż do miski, a na koniec dodaj podsmażony boczek z cebulką i ostatecznie wszystko wymieszaj.
Przygotuj naczynie żaroodporne (ok. 20 x 25 cm) i posmaruj dno olejem lub masłem. Na dno wyłóż ugotowany makaron, zalej mieszanką śmietany i boczku, po czym przykryj warstwą tartego sera. Naczynie przykryj pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Jeśli wolisz mocniej przyrumieniony ser, zdejmij pokrywę naczynia na 5 minut przed końcem pieczenia.
Gotową zapiekankę ze śmietaną i boczkiem wyjmij z piekarnika, odczekaj ok. 5-7 minut, wykrawaj kwadratowe porcje i serwuj danie, gdy jest jeszcze gorące. Zapiekanka smakuje świetnie jako danie samodzielne lub z dodatkiem pikli, kiszonych ogórków lub surówki ze świeżych warzyw.
Super przepis:)
Smakowita zapiekanka.;)