Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki, boczek i pory zapieczone w śmietanowym sosie - to po prostu musi świetnie smakować! :)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6979
Polecam.
Odsłon: 127
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5287
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2443
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6979
Polecam.
Odsłon: 127
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5287
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2443
Składniki
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną). W duzym garnku zagotować ok 3 litry wody, dodać ½ łyżeczki soli i dodać ziemniaki. Czekać aż się woda ponownie zagotuje i gotować ok 3 minuty. Przełożyć na durszlak. Boczek posiekać w drobną kostkę Pora pokroić w półplasterki. 2 ząbki czosnku posiekać a 1 ząbek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać boczek i smażyć aż się wytopi tłuszcz. Boczek przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym.
Na pozostały na patelni tłuszcz przełożyć pora i podsmażyć ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać posiekane 2 ząbki czosnku i ponownie boczek – chwilę razem przesmażyć. Do miski przełożyć śmietanę, jajka, mleko, rozmaryn i trochę soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać widelcem.
Naczynie do zapiekania wysmarować 1 łyżeczką masła, wyłożyć na dno czosnek w plasterkach. Na dno wyłożyć 1/3 ziemniaków i połowę porów, zalać ½ przygotowanej mieszanki z mleka i jajek. Następnie znów ziemniaki, pora, pozostałą część płynu i na wierzch wyłożyć pozostałe ziemniaki. Całość przygnieść. Wierzch posypać pieprzem, pozostałą łyżeczkę masła rozdrobnić i poukładać drobne kawałeczki na wierzchu. Piec 35 minut w 180 stopniach.