Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem wzbogacona o kurczaka i pyszną odmianę sosu beszamelowego z bazylią to idealne połączenie.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30934
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3643
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4569
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1144
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30934
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3643
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4569
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1144
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie al dente. Kiedy ostygną, pokrój je w plasterki. Brokuła również ugotuj w osolonej wodzie, wystarczy kilka minut. Podziel go na drobniejsze różyczki.
Filety z kurczaka pokrój drobno, z każdej strony posól i popieprz. Posiekaj cebulę. Podsmaż całość na odrobinie oleju i odstaw. Pomidora pokrój w plastry.
W małym garnku podgrzej masło i dodaj mąkę, energicznie mieszając. Po minucie dolewaj stopniowo mleko, cały czas łącząc składniki rózgą. Dopraw solą, pieprzem, natką pietruszki, bazylią i czosnkiem. Kiedy sos zrobi się gęsty, odstaw.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Na spód wylej odrobinę sosu. Wyłóż pierwszą część ziemniaków w plasterkach. Ułóż na nich brokuł, kurczaka i cebulę. Przykryj drugą partią ziemniaków. Równomiernie rozłóż plasterki pomidorów. Zalej gorącym sosem. Posyp serem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.