Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i tania zapiekanka ziemniaków, kapusty kiszonej z dodatkiem boczku i śmietany
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 32
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 69
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1455
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 32
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 69
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1455
Składniki
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki ( najlepiej na mandolinie albo w robocie kuchennym). Zagotować wodę w garnku, wrzucić ziemniaki i podgotować ok 4 minut, odsączyć na durszlaku, przełożyć na duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, obsuszyć.
Pora pokroić w plasterki, czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać pora, smażyć aż por lekko zmięknie, odsunąć go na bok patelni i wyłożyć boczek, podsmażyć aż boczek wytopi tłuszcz, zmieszać z porami, dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
Na patelnię wlać mleko i śmietanę, zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Kapustę odsączyć i drobno posiekać.
Wysmarować formę do pieczenia masłem, na dno wyłożyć warstwę ziemniaków, resztę ziemniaków zalać mieszanką w patelni i dodać kapustę i ser, wymieszać, przełożyć na ziemniaki do formy, wygładzić wierzch i położyć na wierzchu kawałki masła. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Podawać z lekką sałatą.