Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i tania zapiekanka ziemniaków, kapusty kiszonej z dodatkiem boczku i śmietany
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 721
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1482
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6016
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8893
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 721
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1482
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6016
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8893
Składniki
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki ( najlepiej na mandolinie albo w robocie kuchennym). Zagotować wodę w garnku, wrzucić ziemniaki i podgotować ok 4 minut, odsączyć na durszlaku, przełożyć na duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, obsuszyć.
Pora pokroić w plasterki, czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać pora, smażyć aż por lekko zmięknie, odsunąć go na bok patelni i wyłożyć boczek, podsmażyć aż boczek wytopi tłuszcz, zmieszać z porami, dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
Na patelnię wlać mleko i śmietanę, zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Kapustę odsączyć i drobno posiekać.
Wysmarować formę do pieczenia masłem, na dno wyłożyć warstwę ziemniaków, resztę ziemniaków zalać mieszanką w patelni i dodać kapustę i ser, wymieszać, przełożyć na ziemniaki do formy, wygładzić wierzch i położyć na wierzchu kawałki masła. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Podawać z lekką sałatą.