Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu danie. Może być podawane jako danie główne lub też jako dodatek do mięs. Zamiast kiełbasy można użyć anchois lub boczku.
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20648
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2369
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 74
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20648
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2369
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 74
Składniki
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Umyte ziemniaki w skórkach kroimy w dość grube plastry, cebule przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, w plasterki kroimy też kiełbasę i wszystko wrzucamy do brytfanki. Dodajemy posiekany lub wyciśnięty czosnek, ścieramy na drobnej tarce gałkę muszkatołową, solimy i pieprzymy, dodajemy liście laurowe, prawie cały parmezan oraz śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy kilka gałązek tymianku oraz skrapiamy oliwą z oliwek, zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i dusimy na średnim ogniu około 15 minut. Co jakiś czas ostrożnie potrząsamy brytfanką, tak żeby nic do niej nie przywarło.
Po 15 minutach zdejmujemy folię, wsypujemy resztę parmezanu, dodajemy jeszcze kilka gałązek tymianku i jeszcze raz skrapiamy oliwą. Wstawiamy brytfankę do piekarnika na górną półkę i pieczemy około 15 minut, aż ziemniaki zrobią się rumiane i miękkie.