Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka. Jest syta i smaczna. Można do niej wykorzystać ziemniaki, które nam zostaną z obiadu z dnia poprzedniego.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2435
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4598
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1718
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 532
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2435
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4598
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1718
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 532
Składniki
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w większą kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i również pokroić w kostkę. Śmietanę doprawić solą i pieprzem oraz połączyć z jajkami i suszonym koperkiem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać kurczaka, zrumienić, dodać cebulę i paprykę, chwilę smażyć.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć pokrojone w kawałki ziemniaki, posypać tymiankiem. Następnie wyłożyć połowę startego na tarce żółtego sera, rozłożyć równomiernie pierś z kurczaka z warzywami. Całość zalać przygotowaną śmietaną z jajkami. Posypać resztą żółtego sera. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec około 30 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać do zarumienienia sera. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.