Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka. Jest syta i smaczna. Można do niej wykorzystać ziemniaki, które nam zostaną z obiadu z dnia poprzedniego.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1369
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1252
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 303
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1369
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1252
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 303
Składniki
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w większą kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i również pokroić w kostkę. Śmietanę doprawić solą i pieprzem oraz połączyć z jajkami i suszonym koperkiem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać kurczaka, zrumienić, dodać cebulę i paprykę, chwilę smażyć.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć pokrojone w kawałki ziemniaki, posypać tymiankiem. Następnie wyłożyć połowę startego na tarce żółtego sera, rozłożyć równomiernie pierś z kurczaka z warzywami. Całość zalać przygotowaną śmietaną z jajkami. Posypać resztą żółtego sera. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec około 30 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać do zarumienienia sera. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.