Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka zapiekanka jest doskonałym daniem na rodzinne spotkanie. Warzywa, mięso. Pyszna.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4959
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419164
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4959
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419164
Składniki
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać mięso i smażyć, mieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, tymianek i sól do smaku. Dodać pół szklanki gorącej wody i dusić ok. 15 min. Ziemniaki i marchewki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w plasterki ziemniaki i marchewki. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodać starty na tarce, na grubych oczkach ser. Wymieszać. Zielony groszek osączyć na sicie. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie ziemniaki i marchewki. Posypać zielonym groszkiem. Teraz przełożyć z patelni mięso i ładnie rozłożyć. Na mięsie rozłożyć różyczki kalafiora. Całość polać śmietaną z jajkami i serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 min. Zapiekankę podawać ciepłą, posypaną obficie posiekanym grubym szczypiorem. Smacznego.