Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka zapiekanka jest doskonałym daniem na rodzinne spotkanie. Warzywa, mięso. Pyszna.
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4452
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21668
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4452
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21668
Składniki
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać mięso i smażyć, mieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, tymianek i sól do smaku. Dodać pół szklanki gorącej wody i dusić ok. 15 min. Ziemniaki i marchewki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w plasterki ziemniaki i marchewki. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodać starty na tarce, na grubych oczkach ser. Wymieszać. Zielony groszek osączyć na sicie. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie ziemniaki i marchewki. Posypać zielonym groszkiem. Teraz przełożyć z patelni mięso i ładnie rozłożyć. Na mięsie rozłożyć różyczki kalafiora. Całość polać śmietaną z jajkami i serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 min. Zapiekankę podawać ciepłą, posypaną obficie posiekanym grubym szczypiorem. Smacznego.