Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-08-2025
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem to klasyka w polskiej kuchni. Warstwowe połączenie mięsa, ziemniaków i kremowego sosu serowego z chrupiącym wierzchem to prawdziwy rarytas!
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7566
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2595
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7566
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2595
Składniki
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do stanu al dente (ok. 10-12 minut). Ostudź, obierz i pokrój w ósemki.
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzanej z olejem podsmaż pokrojoną cebulę, po chwili dodaj przeciśnięty czosnek i startą marchewkę.
Dodaj mielone mięso i smaż aż się zarumieni, co jakiś czas mieszając.
Wmieszaj koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Duś kilka minut, aż całość się połączy. Odstaw.
W misce wymieszaj śmietanę, jajka, starty ser, sól i pieprz.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Układaj ziemniaki i farsz na zakładkę. Całość zalej sosem śmietanowo-serowym.
Piecz zapiekankę ziemniaczaną z mięsem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.