Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja przepysznej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym. Zapiekankę można przygotować w okrągłym naczyniu żaroodpornym (moje ma 23 cm średnicy) lub prostokątnym. W tym drugim przypadku zapiekanka będzie cieńsza i będzie się lepiej kroić, więc ta wersja będzie lepsza na imprezę :-)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 273
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21775
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 273
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21775
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyć , nie obierać, zalać wrzącą wodą, doprawić solą i gotować ok. 10-15 minut od momentu, kiedy woda zacznie się gotować. Mają być al'dente, a długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Po ugotowaniu wylać wodę, ziemniaki ostudzić i obrać ze skórki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Następnie na patelnię przełożyć mięso i smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i dalej smażyć ok. 2-3 minuty. Zdjąć z palnika i wystudzić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ziemniaki pokroić na cienkie plastry i połowę porcji ziemniaków ułożyć na spodzie naczynia, dookoła na zakładkę. Na ziemniaki wyłożyć 1/3 sosu serowego i dokładnie rozsmarować. Na to nałożyć mięso mielone, na mięso resztę sosu serowego i powciskać go łyżką do mięsa. Górę wyłożyć drugą połową plastrów ziemniaków tak jak poprzednio, dookoła na zakładkę. Ziemniaki posypać pieprzem i pędzelkiem wysmarować je olejem, żeby się pięknie przypiekły. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-45 minut. Ziemniaki mają zmięknąć i się przyrumienić. Po wyjęciu z piekarnika zostawić zapiekankę na ok. 5 minut, żeby odpoczęła, następnie posypać szczypiorkiem lub koperkiem i można podawać. Polecam, bo zapiekanka jest rewelacyjna w smaku :-) SMACZNEGO!!!