Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to smaczne danie jednogarnkowe, idealne na obiad dla 3-4 osób.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1151
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 130
Smaczne danie :)
Odsłon: 700
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1151
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 130
Smaczne danie :)
Odsłon: 700
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Dodaj do garnka masło, śmietanę i przyprawę do ziemniaków. Ugnieć tłuczkiem na purée.
Obierz cebulę i drobno pokrój. Przeciśnij przez praskę czosnek. Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cukinię pokrój w małą kostkę.
Zeszklij cebulę na oleju. Dołóż na patelnię cukinię, a po chwili czosnek i marchewkę. Smaż do miękkości warzyw.
Dołóż na patelnię mięso. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Gdy mięso zbrązowieje, dodaj całą puszkę pomidorów, obie papryki i zioła. Wymieszaj.
Duś mięso z pomidorami pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez około 15 minut – aż sos zgęstnieje. Wówczas dopraw go solą i pieprzem.
Pokrój w kostkę fetę. Ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, przekładając je porcjami gorącego sosu. Posyp fetą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 10 minut.
Podawaj zapiekankę udekorowaną świeżymi ziołami.