Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-11-2023
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23060
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1080
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104884
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23060
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1080
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104884
Składniki
Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie ok. 15 minut od momentu zagotowania wody. Duże ziemniaki przekroić na dwie lub 3 części. Po tym czasie, odcedzić, przestudzić i pokroić na plastry. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, gdy zacznie się rumienić dodać pokrojone pieczarki i całość smażyć do odparowania wody z pieczarek, dodać mięso mielone i smażyć jeszcze kilka minut, aż mięso straci swój różowy kolor. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem słodką papryką i czosnkiem przeciętym przez praskę. Dodać łyżeczkę pełną koncentratu pomidorowego, całość wymieszać i zdjąć z ognia. W osobnej misce wymieszać śmietanę z jajkiem , dodać 1/3 porcji startego sera. Doprawić odrobiną soli oraz pieprzu i wymieszać. Dno naczynia żaroodpornego przykryć warstwą ziemniaków. posmarować je 3 łyżkami sosu śmietanowego, wyłożyć podsmażone mięso i całość przykryć warstwą ziemniaków. Polać pozostałym sosem i posypać serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczmy ok. 20 minut lub do zarumienia sera. Pieczemy góra-dół bez termoobiegu. Smacznego!