Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczana zapiekanka ze śledziami i porem pod bułką tartą. Pyszny, ciepły obiad na nadchodząca jesień.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1335
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12194
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1335
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12194
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić a następnie przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem, odstawić do przestygnięcia. Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle (ok 5 minut), przełożyć do ziemniaków. Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, z zalewy wyjąć ok 1 łyżki cebulki, drobno posiekać -przełożyć razem ze śledziami do ziemniaków.
Śmietanę zmieszać z jajkiem, dodać do reszty składników, posolić i obficie popieprzyć, całość dobrze wymieszać. Przełożyć do formy do zapiekania, wygładzić a następnie wierzch przejechać kilka razy widelcem, posypać tartą bułką i wyłożyć na wierzch kawałeczki masła. Zapiekać 35 minut w 180 stopniach. Podawać z korniszonami.