Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany filet z kurczaka na ziemniakach i marchewce to pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Mięso jest niezwykle soczyste, dobrze doprawione, a warzywa wręcz rozpływają się w ustach. Danie przyrządzisz w zaledwie kilkanaście minut, a także z powodzeniem przygotujesz je na dwa dni, co czyni je idealnym dla osób zapracowanych i zabieganych.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11073
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3497
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1189
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4197
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 369
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11073
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3497
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1189
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4197
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 369
Składniki
Ziemniaki i marchewki obierz i drobno pokrój – ziemniaki w plasterki, a marchewkę w dość grube kawałki.
Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym. Posyp je solą, papryką, pieprzem i czosnkiem. Skrop wszystko oliwą oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj.
Mięso oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Natnij je na skos co ok. 2 cm. Umieść je w naczyniu i posyp pieprzem, cebulką, papryką i solą. Dodaj musztardę i oliwę. Całość wymieszaj, a następnie kurczaka wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Połóż kurczaka na wierzchu warzyw.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza i piecz danie przez ok. 35-40 minut, w zależności od wielkości mięsa.
Zapiekany filet z kurczaka podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni.