Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany makaron z boczkiem i fasolką

Zapiekany makaron z boczkiem i fasolką

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 329

Makaronowe zapiekanki to coś, co często gości na moim stole, dlatego staram się zmieniać dodatki ;)

Składniki

  • makaron rurki 400 g przyprawy 1/2 łyżeczki
  • cebula 2 szt
  • boczek parzony 500 g
  • fasolka szparagowa 200 g
  • ser żółty 100 g
  • margaryna 1 łyżka
  • śmietana 12% 4 łyżki
  • mleko 3,2% 4 łyżki
  • mąka 1 łyżeczka
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do dań z makaronu 1/2 łyżeczki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Margarynę stopić i zeszklić na niej cebulkę pokrojona w kostkę, po czym dodać skrojony boczek. Smażyć przez kilka minut. Fasolkę podgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do dużego naczynia/miski przełożyć wszystkie składniki i przyprawy i delikatnie wymieszać.

  2. Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, z wierzchu posypać startym na dużych oczkach serem i zlać sosem (śmietanę wymieszać z mlekiem i mąka). Piec w temp. 160 stopni przez ok. 30-35 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń