Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym

Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50965

Dodano:

Odsłon: 342

Za słodkowodnymi rybami nie przepadam. Za dużo ości i ‘tegesów’ by je obrobić. Pewnego razu kupiłem takowego w galarecie zachwyciłem się smakiem tej ryby. Teraz postanowiłem „wymodzić” taką w sosie, który idealnie uwypukli smak.

Składniki

  • 500 g filetów z sandacza
  • 500 g filetów z sandacza
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml słodkiej śmietany 18%
  • 100 g startej mozzarelli
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym

Przygotowanie

  1. Filety osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika.



    W tym samym czasie marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonym w piórka porem, szklimy na maśle. Dolewamy słodkiej śmietany, lekko redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.



    Usuwamy skórę z sandacza. Tutaj przydaje się palnik do creme brulee. Podgrzewamy skórę przez chwilę i z łatwością usuwamy po kilku chwilach. Kroimy na kawałki.



    Sos mieszamy z serem i posiekaną natką.



    W naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym, układamy kawałki ryby. Zalewamy sosem.



    Pieczemy w 180°C przez 25 minut.



    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 22 września Wyborne połączenie <3 Kocham połączenie ryby, pora i śmietany - palce lizać! :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 22 września Lubię ryby. A tak przyrządzona myślę, że może być super :)
Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń