Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka barbecue BBQ

Żeberka barbecue BBQ

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6980

Dodano:

Odsłon: 7860

Jedno z moich ulubionych dań. Niezwykle smaczne i aromatyczne danie na specjalne okazje :)

Składniki

  • 1 kg żeberek z kością
  • 1 keczup (Szubryt)
  • 3 łyżki sosu worcester (worcestershire)
  • 5 łyżek miodu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kroję mięso tak, żeby w 1 kawałku były 2 kości.

  2. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przekładamy mięso wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do piekarnika. Mięso pieczemy do momentu, aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości (około 3h).

  3. Gdy mięsko zacznie brązowieć, wyjmujemy je z piekarnika i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy, aż mięso będzie już miękkie.

  4. Gdy żeberka będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, zlewamy tłuszcz, a zredukowany sos przekładamy na patelnię. Do sosu dodajemy 2 łyżki masła, podgrzewamy i mieszamy.

  5. Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 07 czerwca 2016 Wyglądają tak pięknie, że aż żal jeść. Ale z drugiej strony kto by się powstrzymał? ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń