Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 8257
Dodano: 06.06.2016
Odsłon: 8939
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kroję mięso tak, żeby w 1 kawałku były 2 kości. Mieszamy ze sobą keczup, sos worcester, miód, pokrojoną drobno cebule i masło. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przekładamy mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do piekarnika. Mięso pieczemy do momentu, aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości (około 3h).
Gdy mięsko zacznie brązowieć, wyjmujemy je z piekarnika i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy, aż mięso będzie już miękkie.
Gdy żeberka będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, zlewamy tłuszcz, a zredukowany sos przekładamy na patelnię. Do sosu dodajemy 2 łyżki masła, podgrzewamy i mieszamy.
Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

grazka950 27 lipca 2016Zgłoś do usunięcia
widok obłędny...mniam......:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

smaker 07 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
Wyglądają tak pięknie, że aż żal jeść. Ale z drugiej strony kto by się powstrzymał? ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 06 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam. A zdjęcie piękne! Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz