Dania główne Przepis na:
żeberka bbq

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2106
Dodano: 04.03.2010
Odsłon: 13256
Składniki
- Żeberka wieprzowe, okolo 1 1/2 kg (moze byc wiecej)
- sos barbecure (gesty), 300ml
- cukier, 1/3 szklanki
- folia aluminiowa
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Sos bbq wymieszac z cukrem.Zeberka grubo nasmarowac marynata a nastepnie, kazda porcje zeberek zawinac osobno w folie aluminiowa.(Mozna zeberka przeciac na pol zeby nie byly za dlugie kawalki) Wstawic do lodowki i marynowac okolo 8 godzin lub przez noc. Reszte marynaty zachowac.
-
Ja do pieczenia zeberek uzylam specjalnego garnka "slow cooker" co w wolnym tlumaczeniu oznacza wolnowar. Pieklam na niskiej temperaturze przez 7 godzin. Jesli ktos nie ma takiego garnka to moze upiec zeberka w piekarniku w temeraturze 150stC przez okolo 5 godziny lub dluzej. Po upieczeniu mozna posmarowac zeberka pozostalo marynata.
-
Proponuje uzyc amerykanskiego sosu barbecue (ja uzylam Diana Sauce, Western Smokehouse i Rib & Chicken pol na pol) Sos musi byc gesty
Komentarze do przepisu (3)

DoprawioneF 15 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię mięsa na słodko :) ale mam w planach wypróbowanie przepisu na grillu :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

nelakornelia 08 marca 2010Zgłoś do usunięcia
jak one cudnie wyglądają, aż mi ślinka cieknie ;D4 Kto głosował? | Odpowiedz

teresa12 08 marca 2010Zgłoś do usunięcia
hej ,robie podobne zeberka ,lecz marynata jest jednak inna Ja uzywam szklanke keczapu poltorej szklanki sosu barbecuei szklanke cocacoli lacze te skladniki i kilka godzin w marynacie leza ale doslownie pare dwie np piecze sie godzine pod przykrycem tj folia i godzine odkryte z temp zgadzam sie nie zawysoka 150C jest ok
0 Kto głosował? | Odpowiedz