Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka cielęce w sosie cebulowo- porowym

Żeberka cielęce w sosie cebulowo- porowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48525

Dodano:

Odsłon: 3212

Skusiłam się na świeżą cielęcinę, a konkretnie na żeberka. Poniżej efekt moich zmagań kulinarnych.

Składniki

  • żeberka cielęce 1 kg
  • cebula biała 5 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • por 1/2 szt
  • białe wino (słodkie) 50-70 ml
  • smalec 1 łyżka
  • mąka pszenna 1- 2 łyżki
  • suszony cząber
  • sól, biały pieprz mielony
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Mnie z kilograma żeberek wyszły 4 porcje.
    Pokrojone żeberka nacieramy solą, oprószamy białym pieprzem i suszonym cząbrem, odstawiamy na pół godziny do lodówki.
    W tym czasie możemy przygotować cebulę i pora. Cebulę białą (oczywiście po obraniu) kroimy na duże kawałki, smażymy na suchej patelni,
    aby nabrała ciemnego koloru i wyglądała na lekko przypaloną.
    Czerwoną cebulę kroimy w piórka, pora w półplasterki, odstawiamy. Tych składników będziemy używali na samym końcu.

  2. Teraz czas na mięso. Wyjmujemy je z lodówki, obsmażamy z obu stron na rozgrzanym smalcu.
    Następnie żeberka przekładamy do naczynia, w którym będziemy dusić mięso, podlewamy wodą (powinna przykryć mięso), dusimy do miękkości.
    W trakcie całego procesu dodajemy podsmażoną białą cebulę i białe wino.
    Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie, wyjmujemy je z naczynia, sos lekko studzimy, następnie blendujemy.
    Do tak przygotowanego sosu dodajemy czerwoną cebulę i pora. Całość gotujemy kilka minut, tak aby czerwona cebula troszkę zmiękła.
    Następnie zagęszczamy sos zawiesiną z mąki i wody, zagotowujemy.
    Przed podaniem, do sosu wkładamy mięso, podgrzewamy.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 19 października 2014 Nie przepadam za żeberkami, ale Twoje obgryzałabym do kości. Wspaniałe! :D Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń