Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skusiłam się na świeżą cielęcinę, a konkretnie na żeberka. Poniżej efekt moich zmagań kulinarnych.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 462
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 462
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Mnie z kilograma żeberek wyszły 4 porcje. Pokrojone żeberka nacieramy solą, oprószamy białym pieprzem i suszonym cząbrem, odstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie możemy przygotować cebulę i pora. Cebulę białą (oczywiście po obraniu) kroimy na duże kawałki, smażymy na suchej patelni, aby nabrała ciemnego koloru i wyglądała na lekko przypaloną. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, pora w półplasterki, odstawiamy. Tych składników będziemy używali na samym końcu.
Teraz czas na mięso. Wyjmujemy je z lodówki, obsmażamy z obu stron na rozgrzanym smalcu. Następnie żeberka przekładamy do naczynia, w którym będziemy dusić mięso, podlewamy wodą (powinna przykryć mięso), dusimy do miękkości. W trakcie całego procesu dodajemy podsmażoną białą cebulę i białe wino. Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie, wyjmujemy je z naczynia, sos lekko studzimy, następnie blendujemy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy czerwoną cebulę i pora. Całość gotujemy kilka minut, tak aby czerwona cebula troszkę zmiękła. Następnie zagęszczamy sos zawiesiną z mąki i wody, zagotowujemy. Przed podaniem, do sosu wkładamy mięso, podgrzewamy.
Smacznego.