Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka cygańskie

Żeberka cygańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 154

Dodano:

Odsłon: 499

Żeberka wieprzowe pieczone w całości tzn nie porcjowane. Potrawa w naszej rodzinie od lat 30-tych ubiegłego stulecia. Jeszcze przed wojną zaprzyjaźniona Cyganka dała przepis na to danie mojej babci. Od tamtej pory na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne przygotowywane są takie właśnie żeberka. Jako dziecko nie wyobrażałam sobie ani ja ani moje rodzeństwo świąt bez żeberek z chrzanem. Podajemy je jako przystawkę na zimno , ale nikt nie zgrzeszy jeśli zaserwuje jako danie obiadowe z ulubionym sosem i dodatkami. Przygotowanie nie jest trudne ale wymaga więcej czasu.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe paski a najlepiej cały płat z półtuszy bez kości schabowych
  • SOLANKA PROPORCJA NA 2 KG MIĘSA
  • 1 litr wody
  • Ok 50g soli
  • 1 spora garść suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liści laurowe
  • Szczypta cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka cygańskie

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE SOLANKI:
    Sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Do małego rondelka odlewamy szklankę solanki dajemy wszystkie przyprawy , cukier i1 ząbek czosnku. Wszystko to zagotowujemy i studzimy do letniego. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne.

  2. Żeberka - cały pasek nie porcjujemy układamy w naczyniu do marynowania. Przygotowaną wodę łączymy z gotowanymi przyprawami. Wszystko mieszamy i zalewamy nasze mięsko. UWAGA SOLANKA MUSI POKRYĆ ŻEBERKA W CAŁOŚCI -OK 1/2CM PONAD MIĘSO. Przykrywamy i odstawiamy na 48 godz w chłodnym miejscu.

  3. Po tym czasie wyjmujemy osuszamy zwijamy w rulon i wkładamy do brytfanki. Podlewamy odrobiną wody ok pół szklanki ale nie za dużo. Pieczemy w temp 200 stopni przez 2,5 - 3 godz.do lekkiego zarumienia. Studzimy a po wystygnięciu zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce. Podajemy z chrzanem i pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń