Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka wieprzowe pieczone w całości tzn nie porcjowane. Potrawa w naszej rodzinie od lat 30-tych ubiegłego stulecia. Jeszcze przed wojną zaprzyjaźniona Cyganka dała przepis na to danie mojej babci. Od tamtej pory na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne przygotowywane są takie właśnie żeberka. Jako dziecko nie wyobrażałam sobie ani ja ani moje rodzeństwo świąt bez żeberek z chrzanem. Podajemy je jako przystawkę na zimno , ale nikt nie zgrzeszy jeśli zaserwuje jako danie obiadowe z ulubionym sosem i dodatkami. Przygotowanie nie jest trudne ale wymaga więcej czasu.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22424
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9564
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2099
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4101
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 736
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 373
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22424
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9564
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2099
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4101
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 736
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 373
Składniki
PRZYGOTOWANIE SOLANKI: Sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Do małego rondelka odlewamy szklankę solanki dajemy wszystkie przyprawy , cukier i1 ząbek czosnku. Wszystko to zagotowujemy i studzimy do letniego. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne.
Żeberka - cały pasek nie porcjujemy układamy w naczyniu do marynowania. Przygotowaną wodę łączymy z gotowanymi przyprawami. Wszystko mieszamy i zalewamy nasze mięsko. UWAGA SOLANKA MUSI POKRYĆ ŻEBERKA W CAŁOŚCI -OK 1/2CM PONAD MIĘSO. Przykrywamy i odstawiamy na 48 godz w chłodnym miejscu.
Po tym czasie wyjmujemy osuszamy zwijamy w rulon i wkładamy do brytfanki. Podlewamy odrobiną wody ok pół szklanki ale nie za dużo. Pieczemy w temp 200 stopni przez 2,5 - 3 godz.do lekkiego zarumienia. Studzimy a po wystygnięciu zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce. Podajemy z chrzanem i pieczywem.