Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka wieprzowe pieczone w całości tzn nie porcjowane. Potrawa w naszej rodzinie od lat 30-tych ubiegłego stulecia. Jeszcze przed wojną zaprzyjaźniona Cyganka dała przepis na to danie mojej babci. Od tamtej pory na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne przygotowywane są takie właśnie żeberka. Jako dziecko nie wyobrażałam sobie ani ja ani moje rodzeństwo świąt bez żeberek z chrzanem. Podajemy je jako przystawkę na zimno , ale nikt nie zgrzeszy jeśli zaserwuje jako danie obiadowe z ulubionym sosem i dodatkami. Przygotowanie nie jest trudne ale wymaga więcej czasu.
PRZYGOTOWANIE SOLANKI:
Sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Do małego rondelka odlewamy szklankę solanki dajemy wszystkie przyprawy , cukier i1 ząbek czosnku. Wszystko to zagotowujemy i studzimy do letniego. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne.
Żeberka - cały pasek nie porcjujemy układamy w naczyniu do marynowania. Przygotowaną wodę łączymy z gotowanymi przyprawami. Wszystko mieszamy i zalewamy nasze mięsko. UWAGA SOLANKA MUSI POKRYĆ ŻEBERKA W CAŁOŚCI -OK 1/2CM PONAD MIĘSO. Przykrywamy i odstawiamy na 48 godz w chłodnym miejscu.
Po tym czasie wyjmujemy osuszamy zwijamy w rulon i wkładamy do brytfanki. Podlewamy odrobiną wody ok pół szklanki ale nie za dużo. Pieczemy w temp 200 stopni przez 2,5 - 3 godz.do lekkiego zarumienia. Studzimy a po wystygnięciu zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce. Podajemy z chrzanem i pieczywem.
Aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso.Bardzo polecam:)
Odsłon: 470
gościom bardzo smakowały żeberka w takim wydaniu, trzeba tylko kupić naprawdę...
Odsłon: 4010
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 103
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 150
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 136
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 79
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 393
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 154
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 103
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 150
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 136
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 79
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 393
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 154
Składniki
PRZYGOTOWANIE SOLANKI: Sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Do małego rondelka odlewamy szklankę solanki dajemy wszystkie przyprawy , cukier i1 ząbek czosnku. Wszystko to zagotowujemy i studzimy do letniego. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne.
Żeberka - cały pasek nie porcjujemy układamy w naczyniu do marynowania. Przygotowaną wodę łączymy z gotowanymi przyprawami. Wszystko mieszamy i zalewamy nasze mięsko. UWAGA SOLANKA MUSI POKRYĆ ŻEBERKA W CAŁOŚCI -OK 1/2CM PONAD MIĘSO. Przykrywamy i odstawiamy na 48 godz w chłodnym miejscu.
Po tym czasie wyjmujemy osuszamy zwijamy w rulon i wkładamy do brytfanki. Podlewamy odrobiną wody ok pół szklanki ale nie za dużo. Pieczemy w temp 200 stopni przez 2,5 - 3 godz.do lekkiego zarumienia. Studzimy a po wystygnięciu zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce. Podajemy z chrzanem i pieczywem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 103
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 1123