Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka wieprzowe pieczone w całości tzn nie porcjowane. Potrawa w naszej rodzinie od lat 30-tych ubiegłego stulecia. Jeszcze przed wojną zaprzyjaźniona Cyganka dała przepis na to danie mojej babci. Od tamtej pory na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne przygotowywane są takie właśnie żeberka. Jako dziecko nie wyobrażałam sobie ani ja ani moje rodzeństwo świąt bez żeberek z chrzanem. Podajemy je jako przystawkę na zimno , ale nikt nie zgrzeszy jeśli zaserwuje jako danie obiadowe z ulubionym sosem i dodatkami. Przygotowanie nie jest trudne ale wymaga więcej czasu.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 856
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5846
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9679
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 306
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 856
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5846
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9679
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 306
Składniki
PRZYGOTOWANIE SOLANKI: Sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Do małego rondelka odlewamy szklankę solanki dajemy wszystkie przyprawy , cukier i1 ząbek czosnku. Wszystko to zagotowujemy i studzimy do letniego. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne.
Żeberka - cały pasek nie porcjujemy układamy w naczyniu do marynowania. Przygotowaną wodę łączymy z gotowanymi przyprawami. Wszystko mieszamy i zalewamy nasze mięsko. UWAGA SOLANKA MUSI POKRYĆ ŻEBERKA W CAŁOŚCI -OK 1/2CM PONAD MIĘSO. Przykrywamy i odstawiamy na 48 godz w chłodnym miejscu.
Po tym czasie wyjmujemy osuszamy zwijamy w rulon i wkładamy do brytfanki. Podlewamy odrobiną wody ok pół szklanki ale nie za dużo. Pieczemy w temp 200 stopni przez 2,5 - 3 godz.do lekkiego zarumienia. Studzimy a po wystygnięciu zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce. Podajemy z chrzanem i pieczywem.