Do góry

Dania główne Przepis na:

żeberka duszone w winie

żeberka duszone w winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 823

Dodano:

Odsłon: 878

jednogarnkowe danie w aromatycznym sosie

Składniki

  • żeberka wieprzowe - 1,5 kg
  • ziemniaki - 1 kg
  • cebula - 2 duże
  • czosnek - 4 ząbki
  • czerwone wytrawne wino - 350 ml
  • pomidory - 4 duże
  • papryka wędzona w proszku - 1 czubata łyżka
  • oliwa do smażenia - kilka łyżek
  • liście laurowe - 4-5
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
żeberka duszone w winie

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić na porcje.
    W dużym garnku rozgrzać oliwę, z obu stron obsmażyć żeberka.

  2. Cebulę pokroić w piórka, dodać do żeberek. Do garnka wsypać wędzoną paprykę, sól i pieprz, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem smażyć kilka minut.

  3. Następnie wlać wlać wino, dusić 10-15 minut.
    W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka.

  4. Żeberka dusić na niewielkim ogniu, pod przykryciem około godziny. Po tym czasie wrzucić do garnka pokrojone na spore kawałki ziemniaki, gotować kolejne pół godziny.
    Gotowe danie podawać z sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń