Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka mostki duszone z kapustą kiszoną

Żeberka mostki duszone z kapustą kiszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 973 Ocena: 6727

Dodano:

Odsłon: 318

Lubicie może żeberka ? Dziś właśnie postanowiłam przygotować je na obiad z dodatkiem kiszonej kapusty. Jak dla mnie to świetne połączenie lecz musicie spróbować czy wam także będą takie pasować. taki obiad sprawdzi się również na przyjęciach a także dla spodziewających się gości

Składniki

  • 680 g żeberek mostki wieprzowe,
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej w proszku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 2,5 szklanki przegotowanej wody (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka mostki duszone z kapustą kiszoną

Przygotowanie

  1. Przygotować żeberka pokroić je na potrzebne nam części a następnie wymoczyć, osuszyć na durszlaku. Do osuszonych żeberek wsypać wszystkie przyprawy oraz wlać olej i dokładnie przyprawy wmasować w mięso żeberek odstawić na piętnaście minut aby mięso przeszło zapachem dodanych przypraw

  2. Po wyznaczonym czasie żeberka w przyprawach przełożyć na suchą patelnię i na średnim ogniu podsmażyć je lekko przypalając z obu stron. Następnie wlać dwie szklanki przegotowanej wody ( nie może być zimna ponieważ mięso będzie dłużej twarde ), wsypać suszoną włoszczyznę i dodać ziela angielskie oraz liście laurowe, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu aż prawie cała woda wyparuje

  3. Jak woda już ładnie wyparowała ( co jest widoczne na załączonym zdjęciu ) wtedy dodać kapustę nie krojąc jej drobniej i nadal dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa na żeberkach następnie wlać ostatnie pół szklanki wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości kapusty i wyparowania wody

  4. Uduszone żeberka z kapustą podałam z ziemniakami i koperkiem a do popicia zimne mleko, obiad wyszedł tak smaczny że nic nie zostało, dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy podwoić ilość składników

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń