Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka pieczone z warzywami

Żeberka pieczone z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2360

Dodano:

Odsłon: 149

Żeberka, ziemniaki, marchewka, kapusta, seler i pietruszka upieczone w jednym worku. Pyszne, soczyste i bardzo proste danie.

Składniki

  • Żeberka - 1 kg
  • Ziemniaki - 4 szt
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Cebula - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1/4szt
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka,
  • przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie),
  • rozmaryn suszony, czosnek suszony, cebula suszona,
  • Liść laurowy - 3szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 5szt
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka pieczone z warzywami

Przygotowanie

  1. Piekłam żeberka w całości, ale można je już przed pieczeniem pokroić na kawałki.

    Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki (ze skórą). Marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę dzielimy na liście.

    Warzywa mieszamy z sosem sojowym i przyprawami. Do rękawa do pieczenia wkładamy żeberka i obkładamy warzywami. Rękaw dokładanie zamykamy i pieczemy w 190 stopniach 90 minut. Jeśli macie większy kawałek żeberek należy przedłużyć pieczenie.

  2. Na ostatnie 10 minut pieczenia można rozciąć rękaw, aby mięso mocniej się przypiekło, ale nie jest to konieczne. Moje żeberka były lekko przypieczone na górze, miękkie i soczyste w środku. Warzywa były miękkie, ale pozostały w całości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń