Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością i intensywnym smakiem. Mięso marynowane w aromatycznych przyprawach i powoli pieczone w cydrze staje się idealnie miękkie, aż samo odchodzi od kości. Dzięki glazurowaniu żeberka zyskują karmelizowaną, lepką skórkę, której nie można się oprzeć! Danie serwuj z chrupiącymi frytkami, colesławem lub grillowaną kolbą kukurydzy, aby poczuć smak amerykańskiego klimatu!
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21196
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25312
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 104
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21196
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25312
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 104
Składniki
Wymieszaj wszystkie składniki mieszanki przyprawowej i dokładnie natrzyj nią obie strony żeberek – najwięcej po mięsnej stronie. Odstaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut, a najlepiej przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
Piekarnik rozgrzej do 160°C. Żeberka ułóż w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym, zalej cydrem lub sokiem jabłkowym, przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz ok. 1,5 godziny. Następnie wyjmij naczynie, odkryj folię lub pokrywę, skrop żeberka oliwą i ponownie wstaw do piekarnika (już bez przykrycia) o zwiększonej temperaturze – 180°C na 15 minut lub do momentu, aż skórka stanie się chrupiąca.
Wyłóż blachę folią aluminiową, a następnie arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż tam żeberka i wlej soki powstałe z pieczenia. Odwróć żeberka tak, aby kostna część była na górze. Wymieszaj wszystkie składniki domowego sosu barbecue. Posmaruj żeberka sosem i wstaw na 10 minut do piekarnika. Następnie obróć żeberka mięsną stroną do góry, ponownie posmaruj sosem i wstaw na 5 minut. Powtarzaj czynność 2-3 razy, aż na żeberkach powstanie gęsta glazura.
Upieczone żeberka po amerykańsku pokrój na pojedyncze porcje i podawaj na gorąco.