Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka słodko-ostre

Żeberka słodko-ostre

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48531

Dodano:

Odsłon: 1813

Danie jest sycące i kaloryczne, ale warto się skusić i udusić takie mięsko. Smakuje fantastycznie. Polecam!

Składniki

  • żeberka wieprzowe 2 kg
  • sól, pieprz czarny mielony
  • marynata:
  • miód (u mnie nawłociowy) 2-3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • wino czerwone półsłodkie 6 łyżek
  • sos tabasco kilka kropli
  • świeży imbir
  • dodatkowo:
  • smalec 1/2 kostki (10 dkg)
  • mąka pszenna 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika, kroimy na porcje. Mięso solimy, oprószamy czarnym pieprzem.
    Przygotowujemy marynatę. Najpierw obieramy czosnek i imbir. W garnuszku mieszamy sos sojowy z miodem, czerwonym winem i sosem tabasco. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir pokrojony w plasterki. Marynatą smarujemy każdy kawałek żeberka, mięso układamy ciasno w misce, zalewamy resztą marynaty, jeżeli takowa nam została.
    Miskę owijamy szczelnie folią aluminiową, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.

  2. Po tym czasie żeberka obsmażamy na rozgrzanym smalcu, przekładamy do dużego rondla, podlewamy marynatą i wodą (1 szklanka). Dusimy pod przykryciem przez godzinę,
    może trochę dłużej, w zależności od tego jak bardzo miękkie mięso lubimy. Uduszone mięso wyjmujemy z garnka, ponieważ musimy teraz zagęścić sos.
    Mąkę ucieramy z odrobiną wody tak, aby nie było grudek. Do takiej zawiesiny wlewamy 1/2 szklanki sosu, czyli hartujemy zawiesinę, powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury sosu. Zahartowaną zawiesinę wlewamy do sosu, energicznie mieszamy, najlepiej trzepaczką rózgową. Sos doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty.
    Do gotowego sosu wkładamy żeberka, podgrzewamy, podajemy.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń