Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest sycące i kaloryczne, ale warto się skusić i udusić takie mięsko. Smakuje fantastycznie. Polecam!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3375
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 600
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3737
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 295
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 517
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3375
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 600
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3737
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 295
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 517
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika, kroimy na porcje. Mięso solimy, oprószamy czarnym pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Najpierw obieramy czosnek i imbir. W garnuszku mieszamy sos sojowy z miodem, czerwonym winem i sosem tabasco. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir pokrojony w plasterki. Marynatą smarujemy każdy kawałek żeberka, mięso układamy ciasno w misce, zalewamy resztą marynaty, jeżeli takowa nam została. Miskę owijamy szczelnie folią aluminiową, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie żeberka obsmażamy na rozgrzanym smalcu, przekładamy do dużego rondla, podlewamy marynatą i wodą (1 szklanka). Dusimy pod przykryciem przez godzinę, może trochę dłużej, w zależności od tego jak bardzo miękkie mięso lubimy. Uduszone mięso wyjmujemy z garnka, ponieważ musimy teraz zagęścić sos. Mąkę ucieramy z odrobiną wody tak, aby nie było grudek. Do takiej zawiesiny wlewamy 1/2 szklanki sosu, czyli hartujemy zawiesinę, powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury sosu. Zahartowaną zawiesinę wlewamy do sosu, energicznie mieszamy, najlepiej trzepaczką rózgową. Sos doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty. Do gotowego sosu wkładamy żeberka, podgrzewamy, podajemy.
Smacznego.