Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest sycące i kaloryczne, ale warto się skusić i udusić takie mięsko. Smakuje fantastycznie. Polecam!
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5080
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 667
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2562
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 181
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5080
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 667
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2562
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 181
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika, kroimy na porcje. Mięso solimy, oprószamy czarnym pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Najpierw obieramy czosnek i imbir. W garnuszku mieszamy sos sojowy z miodem, czerwonym winem i sosem tabasco. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir pokrojony w plasterki. Marynatą smarujemy każdy kawałek żeberka, mięso układamy ciasno w misce, zalewamy resztą marynaty, jeżeli takowa nam została. Miskę owijamy szczelnie folią aluminiową, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie żeberka obsmażamy na rozgrzanym smalcu, przekładamy do dużego rondla, podlewamy marynatą i wodą (1 szklanka). Dusimy pod przykryciem przez godzinę, może trochę dłużej, w zależności od tego jak bardzo miękkie mięso lubimy. Uduszone mięso wyjmujemy z garnka, ponieważ musimy teraz zagęścić sos. Mąkę ucieramy z odrobiną wody tak, aby nie było grudek. Do takiej zawiesiny wlewamy 1/2 szklanki sosu, czyli hartujemy zawiesinę, powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury sosu. Zahartowaną zawiesinę wlewamy do sosu, energicznie mieszamy, najlepiej trzepaczką rózgową. Sos doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty. Do gotowego sosu wkładamy żeberka, podgrzewamy, podajemy.
Smacznego.