Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 8282

Dodano:

Odsłon: 41883

Proste i pyszne danie jednogarnkowe. Szybko się je robi i jest bardzo smaczne. Kapusta kiszona zawiera też dużą ilość witaminy C, wiec jest świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowego sezonu grypowego.

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 litr bulionu
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg surowej kapusty
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • majeranek
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka w kapuście

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy sól i pieprz, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Przesmażone z każdej strony mięso przekładamy na talerz.

  2. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zezłoci dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, zalewamy 1/2 szklanki bulionu, dodajemy 2 łyżki majeranku, łyżeczkę kminku i pokrojone suszone grzyby, następnie dusimy do momentu, aż cebula zmięknie. Dodajemy 3 łyżki masła oraz kiszoną kapustę i dusimy 15 min.

  3. Podsmażoną kapustę przekładamy do żeliwnego garnka, układamy na niej żeberka a na górze pokrojoną w grubsze piórka surową kapustę. Dodajemy liście laurowe i zalewamy resztą bulionu. Garnek przykrywamy, wstawiamy na ogień i gotujemy do momentu, aż mięso zmięknie.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń