Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka wieprzowe w kiszonej kapuście z leśnymi grzybami, żurawiną i miodem. Podane z gotowanymi ziemniakami w mundurkach smakują rewelacyjnie. Przepis pochodzi z 464. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4007
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415719
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2665
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4007
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415719
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2665
Składniki
Grzyby namoczyć. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć w gęsiarce na mocno rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym. Przełożyć na deskę.
W tym samym naczyniu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić grzyby – razem z wodą, w której się moczyły. Dodać połowę odciśniętej i posiekanej kapusty. Na kapuście ułożyć żeberka. Polać miodem. Przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Dorzucić żurawinę i resztę kapusty. Wlać odrobinę wrzątku, przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.
Podawać z ziemniakami w mundurkach (z koperkiem).