Dania główne Przepis na:
Żeberka w miodzie

Składniki
- Żeberka wieprzowe 1 kg
- czosnek 4 ząbki
- miód 2 łyżki
- sos sojowy 2 łyżki
- Ketchup 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- pieprz
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Marynata: czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy
-
Żeberka tniemy na równe porcje, tak żeby każdy miał jedną kostkę
-
Mięso pieprzymy, smarujemy marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie możemy 2-3 razy żeberka obrócić bo marynata ścieka na dno naczynia.
-
Zamarynowane żeberka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 160 stopni i pieczemy bez przykrycia ok 1,5 godziny co jakiś czas obracając mięso. Potem podnosimy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez pół godziny żeby mięso się przypiekło a sos odparował i zgęstniał.
-
SMACZNEGO
Komentarze do przepisu (2)

gogusia 14 sierpnia 2013Zgłoś do usunięcia
bardzo smaczne:) kiedyś w takiej marynacie robiłam pałki z kurczaka :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

kacper1970 13 sierpnia 2013Zgłoś do usunięcia
Wyglądają bardzo apetycznie.6 Kto głosował? | Odpowiedz