Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1504

Dodano:

Odsłon: 40856

Soczyste, aromatyczne danie.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe 1 kg
  • czosnek 4 ząbki
  • miód 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • Ketchup 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marynata: czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy

  2. Żeberka tniemy na równe porcje, tak żeby każdy miał jedną kostkę

  3. Mięso pieprzymy, smarujemy marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie możemy 2-3 razy żeberka obrócić bo marynata ścieka na dno naczynia.

  4. Zamarynowane żeberka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 160 stopni i pieczemy bez przykrycia ok 1,5 godziny co jakiś czas obracając mięso. Potem podnosimy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez pół godziny żeby mięso się przypiekło a sos odparował i zgęstniał.

  5. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 14 sierpnia 2013 bardzo smaczne:) kiedyś w takiej marynacie robiłam pałki z kurczaka :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń