Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To rewelacyjny przepis na żeberka wieprzowe z rozpadającym się mięsem posmarowanym aromatycznym sosem. Te pieczone żeberka barbecue są nacierane mieszanką przypraw, powoli pieczone – aż się rozpadną – a następnie obficie polane słodko-pikantnym sosem. Nie przestaniesz ich jeść, po prostu palce lizać!
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Składniki
Wsyp wszystkie elementy mieszanki przyprawowej do miski i wymieszaj. Umyj żeberka, osusz i mocno natrzyj je powstałą mieszanką (większość po mięsistej stronie). Odstaw do lodówki do zamarynowania na 30 minut lub na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Umieść żeberka w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i rozłóż je w jednej warstwie. Wlej cydr lub sok jabłkowy, przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piecz przez 1,5 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie wykonaj sos. Umieść wszystkie składniki w garnku na średnim ogniu, mieszaj od czasu do czasu i gotuj przez 45 minut lub do zgęstnienia. W zależności od preferencji możesz na koniec dodać więcej miodu, tabasco lub octu. Sos posłuży do glazurowania i podania żeberek.
Po 1,5 godziny pieczenia żeberek zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C, wyjmij brytfankę, zdejmij folię, skrop olejem, a następnie ponownie włóż żeberka do piekarnika na 15 minut lub do momentu, aż mięso stanie się chrupiące.
Następnie wyłóż dużą blachę z piekarnika folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry), a następnie arkuszem papieru do pieczenia. Wyjmij żeberka z pieca, przełóż na blachę (stroną z kośćmi do dołu), przelej powstały z pieczenia płyn, a mięso posmaruj pierwszą warstwą sosu barbecue i wstaw na kolejne 5 minut. Potem wyjmij, ponownie posmaruj żeberka sosem i wstaw na kolejne 5 minut. Powtarzaj czynność jeszcze raz lub dwa, aby uzyskać grubszą warstwę pysznej glazury.
Po upieczeniu wyjmij żeberka z pieca. Odczekaj 5 minut, pokrój je na mniejsze fragmenty i podawaj z sosem barbecue. Do tego dania będą pasowały frytki i domowa sałata z ulubionym, śmietanowym sosem.