Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka wieprzowe duszone z kapustą kiszoną.

Żeberka wieprzowe duszone z kapustą kiszoną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 760 Ocena: 5040

Dodano:

Odsłon: 587

Dzień jak co dzień sprzątanie, pranie, odkurzanie tak wiec dziś w międzyczasie gdy sprzątałam w domku przygotowałam moim zdaniem pyszny obiadek. A mianowicie podsmażone żeberka dusiłam z kapustą kiszoną. Żeberka można robić na wiele sposobów lecz ten posmakował mi najbardziej no chyba że ktoś nie lubi kapusty kiszonej to już wtedy można je przygotować w inny sposób.

Składniki

  • 920 g żeberek wieprzowych paski,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2,5 szklanki wody (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 łyżeczka przyprawy Doprawka,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżka majeranku.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka wieprzowe duszone z kapustą kiszoną.

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić na potrzebne nam porcje, dokładnie wymoczyć następnie obsypać przyprawą do mięsa, wlać olej. Całą przyprawę z olejem wetrzeć dokładnie w żeberka, następnie przykryć je folia aluminiowa i pozostawić na noc w lodówce.

  2. Następnego dnia tuż przed robieniem obiadu wyjąć żeberka z lodówki. Przygotować dużą głęboką patelnię, lekko ja rozgrzać, następnie ułożyć przygotowane żeberka i przelać całą zawartość z miski w której były żeberka. Smażyć je z obu stron na ładny rumiany kolor. Do usmażonych żeberek wlać dwie szklanki wody, dodać suszoną włoszczyznę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do pół miękkości mięsa na żeberkach.

  3. Gdy żeberka są już dość podduszone wtedy dodać kiszoną kapustę drobniej pokrojoną ( jeśli ktoś nie lubi mocno kiszonej można wcześniej ją opłukać i osuszyć na durszlaku ), i dusić również do czasu aż kapusta zmieni kolor, doprawić do smaku przyprawą z solą. Następnie dodać pół szklanki wody oraz majeranek i cukier ( tylko w przypadku gdy kapusta nie jest płukana ). Dusić na małym ogniu do czasu miękkości żeberek i kapusty oraz do czasu wyparowania wody.

  4. Tak przygotowane i doprawione żeberka w kapuście kiszonej podałam z ziemniakami ugotowanym osobno. Taki obiad można podać również na święta lub dla gości których się spodziewamy. Do duszenia można jeszcze dodać pieczarki lub dowolne grzyby leśne. Żeberka wyszły tak pyszne aż rozpływały się w ustach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń