Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 760 Ocena: 5040
Dodano: 03.12.2020
Odsłon: 587
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Żeberka pokroić na potrzebne nam porcje, dokładnie wymoczyć następnie obsypać przyprawą do mięsa, wlać olej. Całą przyprawę z olejem wetrzeć dokładnie w żeberka, następnie przykryć je folia aluminiowa i pozostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia tuż przed robieniem obiadu wyjąć żeberka z lodówki. Przygotować dużą głęboką patelnię, lekko ja rozgrzać, następnie ułożyć przygotowane żeberka i przelać całą zawartość z miski w której były żeberka. Smażyć je z obu stron na ładny rumiany kolor. Do usmażonych żeberek wlać dwie szklanki wody, dodać suszoną włoszczyznę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do pół miękkości mięsa na żeberkach.
Gdy żeberka są już dość podduszone wtedy dodać kiszoną kapustę drobniej pokrojoną ( jeśli ktoś nie lubi mocno kiszonej można wcześniej ją opłukać i osuszyć na durszlaku ), i dusić również do czasu aż kapusta zmieni kolor, doprawić do smaku przyprawą z solą. Następnie dodać pół szklanki wody oraz majeranek i cukier ( tylko w przypadku gdy kapusta nie jest płukana ). Dusić na małym ogniu do czasu miękkości żeberek i kapusty oraz do czasu wyparowania wody.
Tak przygotowane i doprawione żeberka w kapuście kiszonej podałam z ziemniakami ugotowanym osobno. Taki obiad można podać również na święta lub dla gości których się spodziewamy. Do duszenia można jeszcze dodać pieczarki lub dowolne grzyby leśne. Żeberka wyszły tak pyszne aż rozpływały się w ustach.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 04 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
super:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz