Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na mroźne popołudnie -rozpływające się w ustach żeberka w kiszonej kapuście. Dodatek suszonej śliwki fajnie podkręca smak.
Składniki
Żeberka tniemy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy żeberka czosnkiem, doprawiamy solą,pieprzem, papryką, 2 łyżkami miodu i 2 łyżkami oleju. To wszystko porządnie wcieramy w żeberka i zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub noc. Następnie żeberka wkładamy do dużego garnka razem z pokrojoną w kostkę/piórka cebulą, zalewamy wodą, dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy i dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Kapustę kiszoną odsączamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez chwilkę. Następnie dorzucamy na żeberek razem z przecierem pomidorowym, mieszamy co jakiś czas żeby się nie przypaliło. Sos z żeberek pięknie się redukuje, kapusta przesiąka zapachem mięsa i pod koniec dorzucamy kilka suszonych śliwek. Podaje z ziemniakami, które doskonale komponują się z powstałym sosikiem :)