Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka z kiszoną kapustą i suszonymi śliwkami.

Żeberka z kiszoną kapustą i suszonymi śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 2063

Dodano:

Odsłon: 1039

Idealne danie na mroźne popołudnie -rozpływające się w ustach żeberka w kiszonej kapuście. Dodatek suszonej śliwki fajnie podkręca smak.

Składniki

  • kg żeberek
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule, ząbek czosnku
  • suszone śliwki - 5-6 sztuk
  • koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • sól ,pieprz ,papryka,majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie- 3 ziarenka
  • 2 łyżki miodu
  • olej do marynaty i smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka tniemy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy żeberka czosnkiem, doprawiamy solą,pieprzem, papryką, 2 łyżkami miodu i 2 łyżkami oleju. To wszystko porządnie wcieramy w żeberka i zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub noc. Następnie żeberka wkładamy do dużego garnka razem z pokrojoną w kostkę/piórka cebulą, zalewamy wodą, dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy i dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

  2. Kapustę kiszoną odsączamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez chwilkę. Następnie dorzucamy na żeberek razem z przecierem pomidorowym, mieszamy co jakiś czas żeby się nie przypaliło. Sos z żeberek pięknie się redukuje, kapusta przesiąka zapachem mięsa i pod koniec dorzucamy kilka suszonych śliwek. Podaje z ziemniakami, które doskonale komponują się z powstałym sosikiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń