Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka z piekarnika

Żeberka z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 499 Ocena: 3607

Dodano:

Odsłon: 2436

Coś dla miłośników żeberek: żeberka z piekarnika w czosnkowo pikantnym smaku. Przygotowuje się prosto i szybko ale niestety trochę trzeba czekać żeby się upiekły:(

Składniki

  • żeberka 1 kg
  • czosnek 5 ząbków
  • olej 0,5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka z czubkiem
  • majeranek 1 łyżka
  • słodka papryka mielona 1 łyżeczka
  • ostra papryka mielona 0,5 łyżeczki
  • Kucharek uniwersalny 1 łyżeczka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z jedną lub dwoma kostkami. Z wszystkich podanych składników przygotowujemy marynatę, w której zanurzamy każdy kawałek mięsa a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Między kawałki mięsa wkładamy plasterki czosnku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godz.

  2. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210-220 stopni C i pieczemy ok. 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 190 i pieczemy 30 min. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 min.
    Żeberka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu ale na zimno również są pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń