Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na kolejną propozycję na komunijny obiad - kluski z dziurką. Ale jak to mam w zwyczaju oczywiście trochę je zmodyfikowałam. Dodatek szpinaku nie tylko zmienił kolor klusek na zielony, ale przede wszystkimi przemycilismy ważne wartości odżywcze. Moje dzieci je uwielbiają, mam nadzieję, że Wam też zasmakują :)
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4384
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26283
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1575
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4384
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26283
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1575
Składniki
Szpinak rozmrazamy i odsączamy wodę. Zimne ugotowane ziemniaki przecieramy przez tarkę o małych oczkach. Następnie dodajemy mleko, szpinak i mąkę ziemniaczaną przesianą dokładnie przez sitko (tak aby nie było grudek). Wszystko wyrabiamy ręką, aż do połączenia się składników. Z tak przygotowanego ciasta wyrobić kluski (najpierw robimy mała kulkę, a następnie robimy dziurkę). Warto mieć posypane ręce mąką pszenną. Gotowe kluski wkladamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy z sosem pieczeniowym.