Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone kopytka z sosem kurkowym

Zielone kopytka z sosem kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 1691

Dodano:

Odsłon: 366

Proste ale nie nudne, do tego hasła najlepiej pasują kopytka z dodatkiem szpinaku, a sos z kurek sprawi że to danie będzie jeszcze bardziej wyjątkowe. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Kopytka: 1 kg ziemniaków
  • 200 gram mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka soli
  • Sos kurkowy: 500 gram świeżych kurek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kopytka:

    • Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez prasę
    • Szpinak gotujemy przez kilka minut i dokładnie odsączamy z wody na sitku
    • Szpinak można dodatkowo zblendować wtedy kopytka będą miały bardziej jednorodny kolor
    • Następnie dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę soli oraz łyżkę masła
    • Na końcu dodajemy szpinak, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez klika minut
    • Z gotowego cista formujemy wałeczki i odcinamy kopytka
    • Kopytka gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez 2-4 minuty

  2. Sos kurkowy:

    • Kurki dokładnie myjemy pod wodą
    • Na patelnie dodajemy łyżkę masła i smażymy 5-8 minut (do odparowania wody)
    • Następnie dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń