Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ale nie nudne, do tego hasła najlepiej pasują kopytka z dodatkiem szpinaku, a sos z kurek sprawi że to danie będzie jeszcze bardziej wyjątkowe. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Kopytka: • Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez prasę • Szpinak gotujemy przez kilka minut i dokładnie odsączamy z wody na sitku • Szpinak można dodatkowo zblendować wtedy kopytka będą miały bardziej jednorodny kolor • Następnie dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę soli oraz łyżkę masła • Na końcu dodajemy szpinak, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez klika minut • Z gotowego cista formujemy wałeczki i odcinamy kopytka • Kopytka gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez 2-4 minuty
Sos kurkowy: • Kurki dokładnie myjemy pod wodą • Na patelnie dodajemy łyżkę masła i smażymy 5-8 minut (do odparowania wody) • Następnie dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut.