Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone pikantne placki jaglane

Przepis dnia 2013-11-05
Zielone pikantne placki jaglane

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10321

Dodano:

Odsłon: 20543

pyszne, pożywne, zielone placki, które z powodzeniem mogą być podawane jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków czy ryżu. Mozna również jeśc je z różnymi pastami, jogurtem czy kefirem. Dla małych fanów Shrek'a może to być dobry sposób na przemycenie zdrowej kaszy do ich jadłospisu - shrekowe placki :-) (na zdjęciu nie widać ale na żywo są zdecydowanie bardziej zielone)

Składniki

  • kasza jaglana 1/2 szkl.
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka
  • jajko 1
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • mleko 3/4 szkl.
  • cebula 1
  • oliwa 1 łyżka
  • natka pietruszki spora garść
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną nalezy porządnie wypłukac na sitku, zalać 1 szkl. wody, osolić i gotować na małym ogniu ok. 15 min. aż kasza wciągnie całą wodę i będzie miękka. Cebule pokroić w kostkę i przesmażyc. Natkę pietruszki pokroić. Do ugotowanej kaszy dodać wszystkie składniki i dokładnie zmiksowac blenderem (konsystencją powinna przypominać gęstą smietane, jesli będzie za rzadka dodac trochę mąki, jeśli zbyt gęsta, trochę mleka). Ciasto odstawić do lodówki na ok. 30 min. Smażyć placki z 1 łyżki ciasta z dwóch stron na średnim ogniu, aby za bardzo sie nie zrumieniły i tym samym wysuszły. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 03 listopada 2013 lubie kasze ,pierogi robilam z kaszy gryczanej byly pyszne a wiec i placuszki tez mi beda smakowac ! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 02 listopada 2013 Kaszy nie zbyt lubię, ale takie placuszki może warto wypróbować:) Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń