Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone placki warzywne

Zielone placki warzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 792

Dodano:

Odsłon: 1374

Pochwalę się moim zupełnie nowatorskim przepisem. Od początku do końca wymyślonym przeze mnie :) Wśród składników znajdziecie moje niedawne odkrycie wśród przypraw - czosnek niedźwiedzi. Jest super! I już mam w planach uprawiać go w moim ogródku :) Zapraszam na pyszne i zdrowe zielone placuszki.

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • Nieduży kawałek selera
  • 1 cebula
  • Duża garść świeżego szpinaku
  • Kilka gałązek świeżej bazylii
  • ½ puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki drobnych płatków owsianych
  • 2 łyżeczki nasion chia do zagęszczenia masy lub bułka tarta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zielone placki warzywne

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekam. Cukinię i selera ścieram na tarce na dużych oczkach. Szpinak i bazylię drobno siekam. Wszystko mieszam, solę i odstawiam na chwilę. Odcedzoną ciecierzycę blenduję na gładką masę. Cukinię i resztę warzyw mocno odciskam z soku, który puściły. Dodaję zblendowaną ciecierzycę, siemię lniane, nasiona chia lub bułkę tartą, jajka i doprawiam czosnkiem niedźwiedzim, mielonym kminkiem, tymiankiem i pieprzem. Masę dokładnie mieszam i odstawiam na ok.10-15 minut aby nieco stężała.

  2. Na odrobinie dobrego oleju smażę niewielkie placuszki po kilka minut z obu stron. Oleju daję naprawdę odrobinę wtedy placuszki lepiej się przewraca na drugą stronę. Trzeba to robić delikatnie aby się nie rozleciały lub dodać więcej bułki tartej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń